Andere formaten:

Besprekingen

Een mensenleven van tweeduizend jaar

John Boyne toont hoe de mensheid steeds streeft naar liefde, harmonie en vrijheid, maar weinig lessen trekt uit de geschiedenis.

Martin Amis schreef met De pijl van de tijd een verhaal waarin een mensenleven van dood naar geboorte wordt verteld. A.F.Th. van der Heijden liet in Het leven uit een dag een mensenleven één etmaal duren. De Ierse auteur John Boyne pakt het in zijn nieuwe roman, Een reiziger, minstens even ambitieus aan: zijn verhaal overspant meer dan tweeduizend jaar, waarbij steeds dezelfde personages in andere landen en een andere tijd terugkomen.

Het verhaal begint in het jaar één wanneer Herodes in Bethlehem alle eerstgeboren jongens wil ombrengen net op het moment dat een Romeins soldaat die daar gestationeerd is een zoon krijgt. In het volgende hoofdstuk is het 41 na Christus, is de hoofdpersoon een peuter en woont hij in Turkije, waar de hoofden van alle Romeinse beelden vervangen moeten worden door dat van de krankzinnige keizer Caligula. De naamloze ik-verteller maakt in 340 grotschilderingen in Eritrea, is in 360 een juwelenmaker op Cyprus, in 420 een …Lees verder

JOHN BOYNE Een reiziger

BOEKENBAL

**

Met een bizarre openingsscène vol kinder moorden en een inhoudsopgave die haast elk werelddeel én elke historische periode van de laatste twee millennia bevat, belooft de Ierse auteur van ‘De jongen in de gestreepte pyjama’ een smörgåsbord van literaire smaken. John Boyne verklaart zo dat sommige verhalen van alle tijden zijn, en dat geo­ grafische of etnische grenzen slechts kleine variaties opleve­ ren. Een stoute repliek op het moderne idee dat schrijvers niet over andere culturen mogen schrijven, maar met zo’n ambi­tieuze opzet is het bij een boek al snel erop of eronder. Boyne belooft veel, maar levert slordig werk in een eendimensionale stijl. Klaarblijkelijk is er geen verschil tussen een Afghaanse steenhouwer in het jaar 507, een Brugse zuiplap in 1450 of een heethoofdige Japanner anno 1743. Afgezien van de namen, de kleren en het genut­tigde voedsel zijn de verhalen nauwelijks van elkaar te onder&shy…Lees verder

Deze verhalenroman start met een vader, moeder, twee zonen en een kreupele neef. De oudste zoon is gewelddadig zoals zijn vader, de jongste, de verteller, is een creatieve ambachtsman. De oudste trekt de wereld in, de jongste blijft thuis. De neef doet hem kwaad en de verteller wil wraak. In 52 episodes, zich afspelend in vele landen, tussen het jaar 1 in Palestina en 2080 op een verre planeet, reïncarneren deze personages, voegen anderen zich erbij en ontvouwt zich een drama van moord en wraaklust, steeds in een andere setting. Zo is de verteller achtereenvolgens beeldhouwer, kleermaker, amulettenmaker, toneelschrijver, dichter enz. en vaak betrokken bij bekende historische gebeurtenissen en personen. Bijvoorbeeld als zwager van Atilla de Hun, Ierse monnik die werkt aan het Book of Kells, zeilmaker voor Columbus’ schepen, hulpje van Michelangelo en vriend van Shakespeare. Een knap geconstrueerde, ambitieuze historische roman, misschien wat te gekunsteld en historisch simplistisch, en…Lees verder

Over John Boyne

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Barry O'Donovan

John Boyne (Dublin, 30 april 1971) is een Ierse schrijver en journalist.

Biografie

Boyne studeerde aan de Universiteit van Dublin en de Universiteit van Norwich waar hij de Curtis Brown Prijs won. Tijdens zijn tijd in Dublin werd zijn eerste werk gepubliceerd. Om in zijn onderhoud te voorzien werkte hij overdag in de boekhandelketen Waterstone's, terwijl hij tot laat in de avonden aan zijn boeken werkte.

John Boyne heeft in totaal dertien romans geschreven voor volwassenen, zeven romans voor jongeren en een verhalenbundel. Zijn boeken zijn in meer dan 50 talen uitgegeven.

Zijn bekendste boek De jongen in de gestreepte pyjama werd een bestseller. Wereldwijd zijn er meer dan 7 miljoen exemplaren van verkocht. Het boek is in 2008 verfilmd (The Boy in the Striped Pyjamas) en kwam in Nederland in januari 2009 in de bioscopen.

In november 2008 verscheen de Nederlandse vertaling van Mutiny on the B…Lees verder op Wikipedia

Suggesties