Taal
Engels
Uitgever
Summit, 2008
1 dvd-video
Oorspr. opname
2007
Speelduur
85 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
5410504072949
mooov

Besprekingen

Ierse romantische muziekfilm uit 2007 van John Carney, met Glen Hansard, Marketa Irglova. Een straatmuzikant in Dublin werkt parttime in de stofzuigerwinkel van zijn vader en droomt van een platencontract. Op straat ontmoet hij een Oost-Europese immigrante die werkt als schoonmaakster en droomt van een eigen piano. De liefde voor de muziek brengt hen bij elkaar. Jann Ruyters (Trouw 20-9-'07): 'Als musical is 'Once' zeker geslaagd. Regisseur John Carney zocht naar een nieuwe muzikale vorm zonder de gekunsteldheid van de Hollywood-musical en vond die in deze lieve, realistische romance tussen twee jongeren van nu.' Dana Linssen (NRC 19-9-'-7): 'Once is een sprookje, een 'once upon a time', maar dan een Ken Loach-achtig, sociaal bewogen sprookje, vol van melancholie. De chemie tussen de hoofdrolspelers is trouwens echt (...)'. Publieksprijs op het Sundance Film Festival 2007.

Over John Carney

John Charles Carney Jr. (Wilmington, 20 mei 1956) is een Amerikaanse politicus van de Democratische Partij. Sinds januari 2017 is hij de gouverneur van de Amerikaanse staat Delaware. Eerder was hij onder meer actief als luitenant-gouverneur en zetelde hij namens Delaware in het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten.

Biografie

John Carney werd geboren in Delaware, als tweede in een gezin van negen kinderen. Zijn familie stamt af van Ierse voorouders. Na de middelbare school ging Carney in 1974 studeren aan Dartmouth College in New Hampshire en behaalde daar in 1978 een Bachelor of Arts. Tussen 1982 en 1984 studeerde hij bestuurskunde aan de University of Delaware.

Met zijn vrouw Tracey, met wie hij in 1993 trouwde, kreeg Carney twee zonen.

Politieke loopbaan

Zijn eerste politieke ervaringen deed Carney op toen hij vanaf 1986 enkele jaren actief was als medewer…Lees verder op Wikipedia