Paper towns : waar is Margo Roth Spiegelman?

John Green (auteur), Aleid van Eekelen-Benders (vertaler)
+1
Paper towns : waar is Margo Roth Spiegelman?
×
Paper towns : waar is Margo Roth Spiegelman? Paper towns : waar is Margo Roth Spiegelman?

Paper towns : waar is Margo Roth Spiegelman?

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Titel
Paper towns : waar is Margo Roth Spiegelman?
Auteur
John Green 1977-
Vertaler
Aleid van Eekelen-Benders
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Paper towns
Editie
5
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2014
301 p.
ISBN
9789047703822 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Margo Roth Spiegelman is een mysterie, een legende. En ze is het onbereikbare buurmeisje van Q (Quentin), de 18-jarige hoofdpersoon van Paper towns: waar is Margo Roth Spiegelman? Q heeft Margo eigenlijk al in geen jaren echt gesproken, als ze op een nacht plotseling zijn slaapkamerraam openschuift en hem meeneemt op een bizarre, onvergetelijke tocht door de stad. De volgende dag is Margo spoorloos verdwenen. Q is ervan overtuigd dat ze aanwijzingen voor hem heeft achtergelaten, waardoor hij kan achterhalen waar ze zit. Met hulp van zijn beste vrienden Ben en Radar begint hij een intensieve zoektocht naar Margo, waarbij Q niet alleen Margo, maar vooral zichzelf beter leert kennen.
Het thema van Paper towns lijkt inmiddels een typisch John Green-thema te zijn. In zijn eerdere jeugdromans Het grote misschien (Lemniscaat, 2005) en Negentien keer Katherine (Lemniscaat, 2007) voert hij eveneens een jongen ten tonele die onherroepelijk verliefd wordt op een bi…Lees verder
Hoofdpersoon Quentin (Q.) (18, ik-figuur) is verliefd op Margo, die er een avontuurlijke en nogal bizarre levensstijl op nahoudt. Als zij spoorloos verdwijnt, gaat Q. haar zoeken. Door allerlei geheime boodschappen en aanwijzingen die ze achterlaat in bijvoorbeeld kranten en op internet, komen Q. en zijn vrienden op het juiste spoor. Een zeer originele jongerenroman van de auteur (1977) van 'Het grote misschien' en 'Een weeffout in onze sterren'. In een vlotte stijl en met de juiste taal en humoristische ondertoon geschreven. Het is met recht een on-the-roadroman, die zich afspeelt in Florida en in en rond New York. Dit verhaal is knap geschreven, in drie delen opgebouwd en ook de spanning wordt goed naar een hoogtepunt gebracht. Daarnaast zijn er het ontroerende liefdesverhaal, de zeer grappige dialogen en vaak interessante diepgaande gedachtenkronkels die pubers en jong-adolescenten zeker zullen aanspreken. Prima jongerenliteratuur. Vanaf ca. 15 jaar.

Paper Towns

In 'Paper Towns' vertelt Q (Quentin) het verhaal over zijn zoektocht naar de mysterieuze Margo Roth Spiegelman. Als kinderen waren ze onafscheidelijk, maar dan groeien de twee buurkinderen uit elkaar, hoewel ze naar dezelfde school blijven gaan. De nacht voor haar verdwijning sleept de mooie Margo Q mee op een onvergetelijke tocht door de stad, waarbij ze op een creatieve manier én met de hulp van Q wraak neemt op iedereen die haar ooit maar iets in de weg gelegd heeft. Q heeft het gevoel dat er die nacht een bijzondere band tussen hen wordt gesmeed. Na haar verdwijning gaat hij op zoek naar aanwijzingen, bestaande uit citaten uit ‘Leaves of Grass’, een negentiende-eeuws gedicht. Stapje voor stapje komt hij dichter bij Margo en bij de trieste waarheid van haar zelfgekozen verdwijning. Het wordt een spannende zoektocht waarbij alle sporen leiden naar 'Paper Towns'. Maar dan blijkt dat deze papieren steden verschillende betekenissen hebben. Zijn het niet-bestaande steden die door car…Lees verder

Over John Green

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America

John Michael Green (Indianapolis, 24 augustus 1977) is een Amerikaans schrijver en vlogger.

Levensloop

Green ging op zestienjarige leeftijd naar een kostschool in Birmingham (Alabama). Hij studeerde Engels en godsdienstwetenschappen en besloot dat hij priester wilde worden in de Anglicaanse Kerk. Hij werkte enkele maanden als aalmoezenier in een kinderziekenhuis in Ohio, waar hij veel kinderen zag sterven. Daar besloot hij dat hij een boek wilde schrijven over mensen die moeten leren leven met de dood van iemand die ze liefhadden. Green recenseerde voor Booklist en maakte radioprogramma's, voordat hij zich fulltime richtte op het schrijven van boeken. Green woont in Indianapolis. In 2011 bracht hij via het Nederlands Letterenfonds twee maanden in Amsterdam door om zijn boek The Fault in Our Stars af te schrijven.

Green is tevens bekend van een internetproject op YouTube waarin hij me…Lees verder op Wikipedia