Boek
Nederlands

Een volmaakte spion

John Le Carré (auteur)
Een Britse geheim agent verdwijnt spoorloos; terwijl iedereen hem zoekt schrijft hij de geschiedenis van zijn jeugd en zijn latere dubbelleven, vooral om zijn zoon alles uit te leggen.
Titel
Een volmaakte spion
Auteur
John Le Carré
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
A perfect spy
Uitgever
Amsterdam: Sijthoff, 1986
520 p.
ISBN
90-218-4062-6

Besprekingen

Een Britse geheimagent verdwijnt spoorloos en terwijl iedereen hem zoekt, schrijft hij de geschiedenis van zijn jeugd en zijn latere dubbelleven, vooral om zijn zoon alles uit te leggen. Razend knap is de opbouw van deze roman. De hoofdpersoon schrijft zijn levensgeschiedenis terwijl degenen die hem zoeken tussendoor diverse details invullen waardoor een compleet beeld van een vrij tragisch mensenleven ontstaat. De psychologie speelt een belangrijke rol in de verklaring hoe iemand ertoe komt als spion te fungeren. Het spy-element is natuurlijk voortdurend aanwezig, maar vaak slechts een kapstok voor een zeer literaire en menselijke roman. Een manco dat zich steeds meer bij de auteur manifesteert is zijn wijdlopigheid maar overigens is sprake van puur leesgenot. De zeer eigen stijl is bepaald niet eenvoudig. Normale druk, volle bladspiegel.

Over John Le Carré

CC BY 3.0 - Foto van/door Krimidoedel

John le Carré, pseudoniem van David John Moore Cornwell (Poole (Dorset), 19 oktober 1931) is een Brits schrijver van thrillers en spionageverhalen.

Leven

Tijdens zijn eenjarige studie Duits aan de Universiteit van Bern ontwikkelde Le Carré een interesse voor vreemde talen. Hij studeerde daarna moderne talen aan het Lincoln College, Universiteit van Oxford. Na zijn studie gaf hij twee jaar les aan Eton College en solliciteerde toen bij de British Foreign Service, en later ook bij MI6, waardoor hij tussen 1959 en 1964 in Bonn en Hamburg, West-Duitsland gestationeerd was.

Bij zijn eerste vrouw had hij drie zonen, en uit zijn tweede huwelijk kwam nog een zoon voort.

In februari 2011 bepaalde hij dat zijn archief na zijn dood geschonken diende te worden aan de Bodleian Library van Oxford, omdat 'Oxford de inspiratiebron is van Smiley en ook de mijne'.

Thrillers

John le Ca…Lees verder op Wikipedia