Boek
Engels

What a carve up!

Jonathan Coe (auteur)
Wanneer een jonge auteur opdracht krijgt om de geschiedenis van een van de invloedrijkste families van Engeland te schrijven, raakt hij steeds meer persoonlijk betrokken.
Extra onderwerp
Humoristische literatuur
Titel
What a carve up!
Auteur
Jonathan Coe
Taal
Engels
Uitgever
London: Penguin, 1995
500 p.
ISBN
0-14-023421-7 0-140-29456-2

Andere talen:

Besprekingen

Als een jonge auteur de geschiedenis van een politiek en cultureel zeer invloedrijke familie beschijft, merkt hij hoezeer hij zelf persoonlijk betrokken is. Het geheel wordt hem en de familie fataal als zijn angstdromen werkelijkheid worden. Coe zelf is vergelijkbaar met de hoofdpersoon en heeft dit prachtboek grondig voorbereid. Het verhaal zit bijzonder ingenieus in elkaar, niets is toeval. De structuur lijkt ingewikkeld, maar het inzicht van de lezer in macht, machtsmisbruik en individuele karakters groeit sterk. Buitengewoon geestig af en toe en maatschappelijk relevant. De kaft is prachtig van kleur en ontwerp. Misschien voldoet het boek wel niet aan alle literaire criteria (het horrorgedeelte is niet serieus genoeg? de literaire genres lopen door elkaar?), maar het betekent voor de lezer (vooral de Anglofiele lezer) genieten van de eerste bladzijde tot de laatste. Coe schreef ook 'Expo 58', Number 11 or tales that witness madness' en 'Middle England'.

Over Jonathan Coe

CC BY 2.0 - Foto van/door Taken by Flickr user Walnut Whippet at the 2006 Humber Mouth Festival

Jonathan Coe (Bromsgrove, 19 augustus 1961) is een Engels schrijver.

Leven en werk

Coe studeerde Engelse literatuur aan het Trinity College te Cambridge en promoveerde aan de Universiteit van Warwick, waar hij tevens gedoceerd heeft. Aanvankelijk had hij ambities in de popmuziek, maar vanaf 1987 richt hij zich naast zijn doceren voornamelijk op het schrijven van satirische romans. Vaak verweeft hij politieke thema’s in zijn werk, bijvoorbeeld in What a Carve Up! (1994, Nederlands: Het moordend testament), waarin hij het politieke klimaat onder Margaret Thatcher op de hak neemt. Verder blijft ook zijn liefde voor de muziek voortdurend als rode draad aanwezig. Hij toont zich een liefhebber van progressieve rock en zijn boek The Rotters' Club (2001) is bijvoorbeeld genoemd naar een album van Hatfield and the North.

The Rotters' Club en What a Carve Up! werden bewerkt voor de BBC en T…Lees verder op Wikipedia