Boek
Nederlands

De magische bibliotheek

Jostein Gaarder (auteur), Klaus Hagerup (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Als Nils en Berit merken dat een enge vrouw het boek, waarin ze elkaar brieven schrijven, wil hebben, proberen ze uit te zoeken waarom. Vanaf ca. 13 jaar.
Onderwerp
Bibliotheken, Boeken
Titel
De magische bibliotheek
Auteur
Jostein Gaarder Klaus Hagerup
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Bibbi Bokkens magiske bibliotek
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2003
191 p.
ISBN
90-261-1869-4

Besprekingen

Jostein Gaarder en Klaus Hagerup, twee van Noorwegens bekendste jeugdboekenschrijvers hebben in 1992 samen deze De magische bibliotheek geschreven. Van Klaus Hagerup verschenen eerder slechts twee jeugdromans in Nederlandse vertaling, bij uitgeverij Lemniscaat. Jostein Gaarder is in ons taalgebied overbekend sinds De wereld van Sofie (Houtekiet, 2003). Na deze bestseller werden nog andere romans van Gaarder in het Nederlands vertaald, maar niet één benaderde het verkoopsucces van De wereld van Sofie. Een beetje vreemd is het wel, dat uitgeverij De Fontein nu pas beslist om het meer dan 10 jaar oude De magische bibliotheek alsnog in het Nederlands uit te brengen. Terwijl Gaarder zich in De wereld van Sofie vastbeet in het gegeven filosofie, doet hij dit hier met "het boek". Van de eerste tot de laatste bladzijde draait alles in deze roman om boeken: van oude, waardevolle boeken over bibliotheken, uitgeverijen, citaten en namen van beroemde schrijvers,…Lees verder
Nils en Berit schrijven elkaar in een brievenboek. De mysterieuze boekenliefhebster Bibbi de Bok wil dat graag in handen krijgen. Nils en Berit willen weten waarom en gaan op zoek naar de waarheid. Kinderboek dat in Noorwegen verscheen ter gelegenheid van het Jaar van het Boek (1993) en het resultaat is van een samenwerking tussen twee schrijvers: Gaarder ('De wereld van Sofie') en Hagerup. Het boek vormt qua stijl een eenheid, zodat het moeilijk te zeggen is wie wat heeft geschreven. Het verhaal leest als een detective, met filosofische intermezzo’s over lezen, schrijven en vooral boeken. Er wordt een zeer beknopte selectie gemaakt uit de wereldliteratuur, waarbij vooral Noorse (en niet altijd even bekende) namen de boventoon voeren. De schrijvers willen duidelijk overbrengen hoe leuk en belangrijk lezen is en slagen erin dit te doen in een spannend, maar vrij rechtlijnig verhaal, waarbij de tegenstelling tussen het creatieve lezen en het geestdodende tv-kijken net iets te moralistis…Lees verder

Over Jostein Gaarder

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door GAD

Jostein Gaarder (Oslo, 8 augustus 1952) is een Noors (kinderboeken)schrijver. Zijn bekendste boek is De wereld van Sofie, dat op een luchtige wijze de geschiedenis van de westerse filosofie beschrijft.

Loopbaan

Jostein Gaarder studeerde filosofie, theologie en literatuur aan de Universiteit van Oslo. Nadat hij daar was afgestudeerd, gaf hij tien jaar les in filosofie in Bergen.

Met zijn oorspronkelijk als kinderboek bedoelde, maar ook door veel volwassenen gelezen werk De wereld van Sofie, dat hij in 1991 schreef, beleefde hij zijn internationale doorbraak als schrijver. In 1994 ontving hij voor dit boek de Duitse jeugdliteratuurprijs. Het boek is inmiddels in meer dan 50 talen vertaald en in 1999 verfilmd. Na dit internationale succes kon hij met zijn vrouw en hun twee zonen leven van de opbrengst van zijn boeken.

Het boek Het geheim van de kaarten verscheen in 1990 en werd een jaar later met de…Lees verder op Wikipedia