Boek
Nederlands

De lessen van mevrouw Lohmark

Een oudere lerares biologie staat aan het eind van haar loopbaan.
Titel
De lessen van mevrouw Lohmark
Auteur
Judith Schalansky
Vertaler
Goverdien Hauth-Grubben
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der Hals der Giraffe
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Signatuur, 2012
222 p. : ill.
ISBN
9789056724481 (hardback)

Andere talen:

Besprekingen

Inge Lohmark is al dertig jaar lerares biologie en sport in Noord-Oost-Duitsland. Omdat de streek geteisterd wordt door werkloosheid trekken de meeste mensen er weg en zal de school binnen een aantal jaar definitief sluiten. Nog twaalf kinderen heeft ze in de klas, stuk voor stuk losers. De schematische klasschikking met daarbij haar inschatting van de leerlingen laat weinig aan de verbeelding over.
Lohmark geeft cynisch commentaar op haar collega’s en bij alles wat ze onderwijst. Ze schept er een duivels plezier in om de kinderen uit hun droomwereldje te halen door met natuurfeiten te komen. Lohmark is een darwinist pur sang, die de situatie altijd begrijpt vanuit de premissen van haar vak: het gaat om de ‘survival of the fittest’. In een dergelijk wereldbeeld bestaat er natuurlijk niet zoiets als liefde of gevoelens. Het gaat enkel en alleen om het voortbestaan van de soort. Dat lijkt heel erg op te gaan voor Lohmarks eigen situatie. Tot ze plots geïnteresseerd raakt in de scholi…Lees verder
Een biologiedocente van eind vijftig aan een met sluiting bedreigd gymnasium in Oost-Duitsland koestert opvattingen die geheel gerelateerd zijn aan de Darwinistische leerprincipes. Haar onderwijs is rechtlijnig, strak en autoritair. Alleen de beste leerlingen horen te slagen, maar ook die irriteren haar. Haar cynische observaties vormen gedachten die als hamerslagen aankomen. De formulering is meedogenloos, droog en humoristisch. Onder het harnas blijken echter ook zwakheden en gevoelens verscholen, die ze zichzelf niet wil toestaan. De biologische uitweidingen halen de vaart soms wat uit de roman, die weinig handeling kent en met zijn innerlijke dialogen de illusieloosheid en gevoelsarmoe van de vrouw perfect weergeven. Knap geschreven, in Duitsland een verkoopsucces. Voor een groot publiek echter met net iets te veel biologie- en onderwijstheorie gelardeerd. Door de schrijfster met passende tekeningen van biologische aard geïllustreerd. Normale druk.

Over Judith Schalansky

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Amrei-Marie

Judith Schalansky (Greifswald, 20 september 1980) is een Duits schrijfster en ontwerpster.

Schalansky studeerde kunstgeschiedenis en communicatie-design. In 2009 verscheen haar boek Atlas der abgelegenen Inseln, waarvoor ze de geschiedenis van vijftig eilanden over heel de wereld beschreef. Ze verzorgde ook de illustraties. Deze atlas is in 2014 ook in het Nederlands verschenen met de titel: "De Atlas van Afgelegen Eilanden" met de ondertitel: "Vijftig eilanden waar ik nooit ben geweest en ook nooit zal komen".

Schalansky is in Nederland vooral bekend door haar tweede roman, Der Hals Der Giraffe, waarvoor ze de illustraties verzorgde en waarvan in Duitsland meer dan 125 duizend exemplaren werden verkocht. Het werd in het Nederlands vertaald onder de titel De lessen van mevrouw Lohmark. In 2012 trad ze op tijdens het festival Crossing Border, maar grotere bekendheid kreeg ze door een optreden bij Adriaan van Dis, die in het kader van de Boek…Lees verder op Wikipedia