Boek
Nederlands

De man van veel

Het levensverhaal van de Surinaamse mensenrechtenactivist Anton de Kom (1898-1945).
Titel
De man van veel
Auteur
Karin Amatmoekrim 1976-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2013
262 p.
ISBN
9789044621266 (paperback)

Besprekingen

Vijfde roman van de Surinaams/Nederlandse schrijfster [1976], die eerder onder andere ‘Het gym’ publiceerde. ‘De man van veel’ is het waargebeurde levensverhaal van de Surinaamse mensenrechtenactivist Anton de Kom [1898-1945]. Vanwege zijn antikoloniale houding en onafhankelijkheidsstreven is hij staatsvijand nummer 1. Hij wordt zonder proces gevangengezet en met zijn gezin naar Nederland verbannen. Daar vervalt hij in armoede en wanhoop en wordt in 1939 gedwongen opgenomen. Zijn leven wordt beschreven vanuit de psychiatrische kliniek, waar hij behandeld wordt aan zware overspannenheid, achtervolgingswaanzin en woede-uitbarstingen. Als in een delirium dringen herinneringen zich aan hem op: Anton als kleine jongen in Suriname, als adviseur voor uitgebuite arbeiders, als communist, de relatie met zijn blanke Hollandse vrouw en hun kinderen, zijn idealisme en zijn boek 'Wij slaven van Suriname' (1934, 12e druk in 2009). Het verhaal eindigt bij zijn ontslag in maart 1940; in de Tweede Wer…Lees verder

Over Karin Amatmoekrim

CC BY 3.0 - Foto van/door ATV-Networks Suriname

Karin Amatmoekrim (Paramaribo, 25 december 1976) is een Surinaams-Nederlandse schrijver. Ze werd geboren in Suriname en groeide op in Nederland. Ze schrijft romans, korte verhalen en columns.

Jeugd en opleiding

Amatmoekrim werd geboren in Paramaribo in Suriname als dochter van de in Suriname bekende Taekwondo-specialist Eric Lie, van Chinees-Creools-Indiaanse afkomst, en een Javaanse moeder. Ze emigreerde in 1981 naar Nederland, groeide op in IJmuiden en doorliep het Gymnasium Felisenum in Velsen Zuid. Daarna studeerde ze psychologie en moderne letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze sloot haar studie af met de scriptie De etniciteit in de Surinaamse literatuur.

In haar jeugd had Amatmoekrim de naam Karin Boersma, hoewel Boersma niet haar echte vader was. Later heeft ze de naam van haar moeder aangenomen.

Schrijverschap

In 2004 kwam haar debuutrom…Lees verder op Wikipedia