Grote letter
Nederlands

Winnetou, het grote opperhoofd

Karl May (auteur)

Winnetou, het grote opperhoofd

In de reeks:
XL
De eerste avonturen van de blanke Old Shatterhand en zijn vriend het indianenopperhoofd Winnetou.
Titel
Winnetou, het grote opperhoofd
Auteur
Karl May
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Winnetou 1
Uitgever
Deventer: Uitgeverij XL, © 2020
2 delen (340, 322 pagina's)
ISBN
9789046313336 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Een verhaal over de avonturen van een pas afgestudeerde Duitser die zijn geluk wil beproeven in het Noord-Amerika van 1860. Tijdens het opmeten van een nieuwe spoorlijn ontmoet hij het jonge indiaanse opperhoofd Winnetou met wie hij bloedvriendschap sluit. Zijn erenaam Old Shatterhand krijgt hij door zijn verpletterende vuistslag. Naast moed weet hij een snel paard en scherp schietend geweer goed te gebruiken tegen blanke schurken en vijandige roodhuiden. Veel beschrijvingen van de natuur, indiaanse sluiptechnieken en vechtpartijen. De ik-figuur brengt zijn christelijke levenshouding naar voren.

Over Karl May

Carl Friedrich May (Ernstthal, 25 februari 1842 – Radebeul, 30 maart 1912), meestal Karl May genoemd, was een Duitse schrijver, die wereldwijd bekend is geworden door zijn vele avonturenromans over Winnetou en Old Shatterhand in het Wilde Westen en in mindere mate de verhalen van Kara Ben Nemsi en Hadji Halef Omar in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Levensloop

May werd geboren in Hohenstein-Ernstthal, als vijfde kind van de wever Heinrich May en zijn echtgenote Wilhelmina Weise. Kort na zijn geboorte werd hij blind door vitaminegebrek. Negen van de dertien andere kinderen in het gezin stierven op jeugdige leeftijd. Gedurende zijn blinde kinderjaren vertelde zijn grootmoeder hem veel sprookjes, waardoor zijn fantasie zich ontwikkelde. Op vier- of vijfjarige leeftijd werden hem na medisch onderzoek de juiste voedingsmiddelen (vitamine A & D) toegediend, waarna hij kon zien.

Op 29 september 1856 begon hij een…Lees verder op Wikipedia