Boek
Nederlands

Het raadsel van de gans

Katrien Vandewoude (auteur), Ilse Loodts (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Als Karel op zolder een oud ganzenbord vindt, valt hij in slaap. In zijn droom komt hij allerlei voorwerpen uit dit spel tegen, waarbij vooral de gans veel invloed heeft. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Alleen thuis, Dromen, Spelen
Titel
Het raadsel van de gans / Katrien Vandewoude ; ill. van Ilse Loodts
Auteur
Katrien Vandewoude
Illustrator
Ilse Loodts
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2001
82 p. : ill.
ISBN
90-6822-814-5

Besprekingen

Karel heeft het niet slecht getroffen met zijn ouders. Ze zorgen goed voor hem, maar het is een saai bestaan. Alles wordt strak geregeld, er is geen ruimte voor iets onverwachts, van vriendjes mee naar huis is geen sprake. Dus fantaseert hij spannende situaties die wat leven in de brouwerij moeten brengen, maar het blijft saai. Tot op de avond voor zijn verjaardag. Voor het eerst alleen thuis overtreedt Karel alle regels. Zo komt hij op de zolder terecht, de enige plaats in huis waar wanorde heerst. Hij fantaseert weer verder, over hoe leuk het zou zijn als Heleen op zijn verjaardag zou mogen komen. Dan stoot hij tegen een hoge stapel dozen, een ganzenbordspel komt op zijn hoofd terecht en ineens is hij in een andere wereld en staat hij voor een kasteel waar Heleen blijkt te wonen. Hij kan niet zomaar naar binnen, daar zorgt de huisknecht voor. Wel is er een gans met een gouden snavel die telkens cryptische aanwijzingen geeft. Als het Karel dan eindelijk lukt om de kamer van Heleen te…Lees verder
Karel vindt op zolder een oud ganzenbord. Hij valt in slaap en komt in zijn droom allerlei voorwerpen uit dit spel tegen. Na deze avonturen voelt hij zich zekerder en besluit om niet meer zo braaf te zijn en meer voor zichzelf op te komen. Het gegeven van dit boek is origineel, maar er had meer van gemaakt kunnen worden. Karel wordt door de gans gestimuleerd om zijn gedrag te veranderen. De andere figuren blijven kleurloos en cliché. Het verhaal mist vaart, waardoor het een opsomming van avonturen wordt. De tekst is verdeeld in getitelde hoofdstukken. De zinnen zijn heel kort, er is veel dialoog en de bladspiegel is ruim. Daardoor leest het boek vlot en is het ook bruikbaar voor kinderen die problemen met lezen hebben. De kleine, in grijze tinten afgedrukte pentekeningen voegen weinig aan het verhaal toe. De omslag, waarop Karel met zijn bed om de grijze toren vliegt, is vrolijk en aantrekkelijk. Voor kinderen vanaf ca. 8 jaar.