Dvd
Engels
Een in Glasgow wonende jongeman van Pakistaanse afkomst die voor zijn conservatieve familie een dubbelleven leidt, wordt verliefd op een Ierse, katholieke lerares.
Titel
Ae fond kiss
Regisseur
Ken Loach
Acteur
Eva Birthistle Atta Yaqub
Taal
Engels
Uitgever
[Hilversum]: A-Film, 2006
1 dvd-video
Oorspr. opname
2004
Speelduur
ca. 100 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
8716777056516
mooov

Besprekingen

Brits, Italiaans, Duits, Spaanse coproductie uit 2004 van regisseur Ken Loach (My name is Joe, Sweet sixteen), met Eva Birthistle en Atta Yaqub. Casim is een tweede generatie Pakistaan in Glasgow en werkt als dj. Hij droomt ervan ooit een eigen club te openen. Zijn ouders zijn echter overtuigde moslims en hebben hem uitgehuwelijkt aan zijn beeldschone nichtje Jasmin, die onderweg is naar Glasgow. Casim ontmoet Roisin, lerares op een katholieke school en zij worden smoorverliefd op elkaar. Als hun heimelijke relatie ontdekt wordt, zijn de gevolgen niet te overzien. Belinda van de Graaf (Trouw 7-1-'06): '(...) een film met een wat doorzichtige scenariostructuur waarin traditionele moslims en traditionele katholieken even benepen worden voorgesteld, om de boel in balans te houden. Het gevecht van Casim en Roisin wordt er niet minder om, en Loach, die zich opnieuw bewijst als een formidabel acteursregisseur, kan heel goed laten voelen hoe moeilijk het is om in een door fanatici getekend m…Lees verder

Over Ken Loach

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Kenneth (Ken) Loach (Nuneaton, 17 juni 1936) is een Brits filmregisseur, bekend door zijn sociaal realistische stijl en socialistische thema's. Hij heeft ook veel televisiefilms gemaakt.

Biografie

Hij studeerde recht aan de Universiteit van Oxford. Hij begon als acteur in het theater, maar begon docudrama's te regisseren voor tv in het begin van de jaren 60, meer bepaald het sociaal invloedrijke Cathy Come Home (1966). In de late jaren 60 schakelde hij over naar films, en maakte Kes, het verhaal van een jongen in moeilijkheden en zijn torenvalk, gebaseerd op de roman A Kestrel for a Knave door Barry Hines.

De jaren '70 en '80 waren minder succesrijk, zijn films leden onder slechte distributie, gebrek aan interesse en politieke censuur. De film The Save the Children Fund Film (1971) werd gemaakt in opdracht van het Save the Children Fund, maar ze waren er zo ontevreden mee, dat ze het negatief wil…Lees verder op Wikipedia