Boek
Nederlands

De tijd van de grote verwachtingen : herinneringen

De tijd van de grote verwachtingen : herinneringen

In de reeks:
Vierde deel van de autobiografie van de Russische schrijver (1892-1968).
Titel
De tijd van de grote verwachtingen : herinneringen
Auteur
Konstantin Paustovskij
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Oorspr. titel
Vremja bolsjiech ozjiedanij
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 1993
239 p.
ISBN
90-295-3327-7

Besprekingen

Paustovskij (1892-1968) was lange tijd de meeste vereerde schrijver in de Sovjet-Unie, hoewel hij geen partij-conformist was. Typerend voor hem is zijn lyrisch realisme in b.v. natuurbeschrijvingen, zijn oog voor details en zijn vermogen op milde wijze karakters te tekenen. Zo ook in dit vierde deel van zijn 6-delige beroemdste werk, zijn autobiografie. Vooraf gaan: "Verre jaren", "Onrustige jeugd" en "Begin van een onbekend tijdperk"; het wordt gevolgd door "De sprong naar het Zuiden" en "Boek der omzwervingen". Dit deel gaat vooral over het moeilijke hongerjaar 1920-21, in Odessa en op de Krim. Interessant zijn ook de hoofdstukken over de schrijver Babel en diens werkwijze. Kleine druk.

Over Konstantin Paustovskij

Konstantin Georgiejevitsj Paustovski (Russisch: Константин Георгиевич Паустовский; Konstantin Georgiejevitsj Paoestovski) (Moskou, 31 mei 1892 - 14 juli 1968) was een Russische auteur.

Leven

Paustovski’s vader was statisticus bij de spoorwegen, zijn moeder kwam uit een Poolse familie van intellectuelen. Tijdens zijn gymnasiumtijd in Kiev verliet zijn vader het gezin. Ondanks de financiële problemen die dat met zich meebracht kon Paustovski toch gaan studeren. Eerst wis- en natuurkunde in Kiev om daarna over te schakelen naar filosofie in Moskou. Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog moest hij zijn studie afbreken.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende Paustovski als ziekenverzorger aan het Pruisische front en maakte hij de terugtocht van het Russische leger door Polen en Wit-Rusland mee. Nadat hij bericht ontving dat twee van zijn broers waren gesneuveld keerde Paustovski terug naar zijn moeder, in Moskou. Hi…Lees verder op Wikipedia

Suggesties