Boek
Nederlands

De weidse wildernis

Lauren Groff (auteur), Lucie Schaap (vertaler)
Amerika, rond 1600. Een meisje heeft besloten om niet te sterven in een huis waar een pokkenepidemie en de honger hebben toegeslagen. Ze vlucht de wildernis in en leert te overleven en de wereld anders te interpreteren.
Titel
De weidse wildernis
Auteur
Lauren Groff
Vertaler
Lucie Schaap
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The vaster wilds
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2023
268 p.
ISBN
9789403128375 (paperback)

Besprekingen

Recensie -Schoonheid en ontbering in de jungle

De weidse wildernis, de vijfde roman van de Amerikaanse Lauren Groff, begint als een jachtige koortsdroom. Hoe een jonge 17de-eeuwse vluchteling worstelt met eenzaamheid, honger en een verleden in een (vrouw)onvriendelijke wereld.

Een meisje wringt zich midden in de nacht 'door een kier in de hoge zwarte wand van de palissade (...) de grote, griezelige duisternis in'. Uitgehongerd en verblind, maar watervlug haast ze zich over een akker vol dode maisstengels. Want, 'ze had ervoor gekozen te vluchten en met die keuze liet ze alles achter zich, haar dak, haar thuis, haar land, haar taal, de enige familie die ze ooit had gekend'. Alles, 'als ze maar deze hongertijd wist te overleven'.

Het meisje gaat, zoals de titel doet vermoeden, de wildernis in. Als lezer volg je. En terwijl ze in de bittere winterkou verder trekt, worden in flarden en flashbacks de contouren van haar voorgeschiedenis duidelijk.

De aanvankelijk tijdloos aandoende vertelling speelt begin 17de eeuw, waarmee het, na Matrix (2021), Lauren Groffs tweede historische roman op rij is. Het inmiddels zestienjarige meisje, een vondeling van kleur, kwam op haar vierde in het Londense 'huishouden van mevrouw' terecht.

De tweede echtg…Lees verder

Eindelijk verdwaalt een vrouw in de wildernis

Lauren Groff herschrijft de ontstaansmythe van Amerika vanuit een feministisch, ecologisch en postkoloniaal perspectief.

We vergeten weleens dat Amerika al bestond voordat het 'ontdekt' werd. Dat er al bomen groeiden, dat de seizoenen er al wisselden. Dat er al mensen woonden. Lauren Groff denkt in De weidse wildernis gelukkig wél aan al die dingen. In haar vijfde roman ontvlucht een armlastig dienstmeisje een Britse kolonie aan de Amerikaanse oostkust om het erop te wagen in de wildernis.

Verwacht van de schrijfster van Furie en fortuin (2015) en Matrix (2021) echter geen viriel of heroïsch pioniersverhaal in de traditie van James Fenimore Cooper. Met haar vrouwelijke protagonist ontdoet Groff het genre niet alleen van de “man alleen in de wildernis” - met het gebruikelijke overschot aan testosteron - maar ook van elke vorm van misplaatste romantiek.

Het zijn dus niet Coopers nobele Mohikanen die door de zinnen van Groffs verhaal dwalen, maar vooral Amerikaanse (natuur)­- fi­losofen: transcendentalisten als Ralph Waldo Emerson …Lees verder

Het opgejaagde vrouwelijke lichaam

Lauren Groff, De weidse wildernis.

****

Daniel Mason, North Woods.

****1/2

Lauren Groff en Daniel Mason voelen zich zowel in hedendaagse als in historische fictie in hun sas. Groffs vorige roman, 'Matrix', ging over een 12de-eeuwse Engelse non, Masons 'De wintersoldaat' over WO I. Ze schrijven allebei ook korte verhalen, zoals gebundeld in Groffs magistrale 'Florida' en Masons nog niet vertaalde 'A Registry of My Passage Upon the Earth', beide uit 2019. Met 'Furie en fortuin' (2015) schreef Groff zelfs een literaire thriller. De oeuvres van de twee veertigers dekken samen een breed scala aan genres en thema's die in literair proza behandeld kunnen worden.

Hun nieuwe romans hebben heel wat gemeen. 'De weidse wildernis' (Groff) en 'North Woods' (Mason) delen thema's en motieven: de grillige contouren van de menselijke psyche, de natuur die verwondering, ontzag of angst oproept, en het Bijbelboek Job. Beide romanciers hanteren een weel…Lees verder

Een duistere historische roman over de zoektocht naar een nieuwe manier van leven in een koloniale en religeuze wereld. Het verhaal volgt een dienstmeisje dat ontsnapt uit een koloniale nederzetting aan de oostkust van wat later de Verenigde Staten zal worden. Met slechts een handvol bezittingen en een rotsvast vertrouwen in God, tracht ze te overleven. Wat ze aantreft in de wildernis laat haar geloof in alles wat haar eigen beschaving haar heeft geleerd wankelen. In expressieve en gedetailleerde stijl geschreven, waarbij de auteur veel gebruikmaakt van flashbacks. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep. Het boek bevat scènes met expliciet geweld. Lauren Groff (Cooperstown, 1978) is een wereldberoemde Amerikaanse schrijver. Ze schreef meerdere boeken. Haar werk werd in meer dan vijftien landen uitgegeven.