Boek
Nederlands

Het leven en de opvattingen van de Heer Tristram Shandy

Laurence Sterne (auteur)

Het leven en de opvattingen van de Heer Tristram Shandy

In de reeks:
Fictieve biografie waarin weinig over de hoofdpersoon bekend wordt doordat de verteller de chronologie op zijn kop zet, voortdurend op komische wijze uitwijdt en goochelt met typografie en hoofdstukindeling.
Titel
Het leven en de opvattingen van de Heer Tristram Shandy
Auteur
Laurence Sterne
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
The life and opinions of Tristram Shandy, gentleman
Uitgever
Leuven: Kritak, 1990
820 p.
ISBN
90-6303-298-6

Besprekingen

Hoewel de titel van dit beroemde boek een (fictieve) autobiografie doet verwachten, komt de lezer weinig over het leven van de hoofdpersoon Tristam te weten. Dat komt doordat de verteller voortdurend de chronologie op zijn kop zet, de verhaallijn onderbreekt met komische uitweidingen en goochelt met de typografie en de hoofdstukindeling. Het is, kortom, eigenlijk meer een parodie op de romanvorm en men kan dan ook geen literatuur theoretisch boek openslaan of er wordt in verwezen naar Tristam Shandy. Het boek verscheen oorspronkelijk tussen 1759-1767 in negen delen. In de eerste twee delen wordt Tristam opgevoed volgens de 'tristapedie'. In het derde deel wordt Tristam geboren, in het vierde gedoopt en in het vijfde wordt de held door een vallend schuifraam onvrijwillig besneden. Deel zes, acht en negen gaan over zijn oom Toby, terwijl deel zeven, enigszins losstaand Tristam's reis door Frankrijk beschrijft. De vertaling is in meer opzichten bijzonder geslaagd en al veelgeprezen. Toch…Lees verder

Over Laurence Sterne

Laurence Sterne (Clonmel (Tipperary, Ierland), 24 november 1713 - Londen, 18 maart 1768) was een Anglo-Ierse romanschrijver en geestelijke.

Sterne was de zoon van een onderofficier en bracht zijn jeugd door in verschillende garnizoenssteden. Hij bezocht de school in Halifax, en bleef zonder cent achter toen zijn vader in 1731 in Jamaica overleed. Sternes ouders hadden echter goede connecties en hij kon zich zodoende toch inschrijven aan de Universiteit van Cambridge. Een van zijn vrienden daar was de jonge landeigenaar John Hall-Stevenson, een scherpzinnig man met een voorkeur voor pornografie, die als Eugenius opduikt in Tristram Shandy. Sterne studeerde af in 1737 en werd spoedig daarna praktiserend geestelijke. Destijds was de kerk een aantrekkelijk toevluchtsoord voor jongemannen zonder veel inkomen of vooruitzichten. Hij verkreeg een predikantsplaats in Sutton-in-the-Forest in Yorkshire, en werd later kanunnik in de kathedraal van York.

Sterne trou…Lees verder op Wikipedia