Boek
Nederlands

Nacht in Mozambique : verhalen

Laurent Gaudé (auteur), Jan Versteeg (vertaler)
+1
Nacht in Mozambique : verhalen
×
Nacht in Mozambique : verhalen Nacht in Mozambique : verhalen
Genre:
Verhalen waarin vier oude mannen geconfronteerd worden met hun verleden.
Titel
Nacht in Mozambique : verhalen
Auteur
Laurent Gaudé
Vertaler
Jan Versteeg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Dans la nuit Mozambique
Uitgever
Breda: De Geus, 2009
154 p.
ISBN
9789044512465

Besprekingen

Vier verhalen waarin vier oude mannen geconfronteerd worden met hun verleden: een kapitein/slavenhandelaar, een schrijver/weduwnaar, een veteraan uit de Eerste Wereldoorlog, een admiraal in ruste. Wat gebeurd is, goed maar meestal kwaad, heeft zijn repercussies in het heden. In drie verhalen is het verleden een loden last, in het titelverhaal gaat het om een melancholieke hunkering naar de kameraadschap van weleer. Stilistisch zeer verzorgde verhalen over niet alledaagse personages en hun twijfelachtige heldendaden, zich afspelend tegen een droomachtige, vaak exotische achtergrond, zoals in eerdere romans van de Franse schrijver (1972), onder meer 'De dood van koning Tsongor' (Prix Goncourt des Lycéens) en 'Onder de zon' (Prix Goncourt). Gebonden; normale druk.

Over Laurent Gaudé

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door ΛΦΠ

Laurent Gaudé (Parijs, 6 juli 1972) is een Franse schrijver van toneelstukken en romans. In 2002 ontving hij de Prix Goncourt des lycéens voor zijn roman La Mort du roi Tsongor (De dood van koning Tsongor) en in 2004 de Prix Goncourt voor zijn roman Le soleil des Scorta (Onder de zon).

Biografie

Laurent Gaudé volgde middelbaar onderwijs aan de L’École alsacienne in het 6e arrondissement in Parijs. Hij studeerde vervolgens moderne letterkunde en theaterwetenschappen aan de L’université Sorbonne Nouvelle - Paris 3. Hij studeerde in 1994 af op een scriptie getiteld Le thème du combat dans la dramaturgie contemporaine française, onder begeleiding van Michel Corvin, hoogleraar en specialist in het theater van de 20e eeuw. Gaudé vervolgde zijn studie met een masteropleiding aan dezelfde universiteit. In 1998 schreef hij onder supervisie van Jean-Pierre Sarrazac een masterscriptie getiteld Le co…Lees verder op Wikipedia