Boek
Nederlands

Eenoog : roman

Leen Huet (auteur)
+1
Eenoog : roman
×
Eenoog : roman Eenoog : roman

Eenoog : roman

Een schilderes raakt na een bezoek aan het Brusselse Wiertzmuseum, waar ze het schilderij De cycloop ziet, in een crisis en gaat terug naar Florence, waar ze eerder lange tijd woonde.
Titel
Eenoog : roman
Auteur
Leen Huet
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2009
189 p.
ISBN
9789045007694

Besprekingen

In deze roman vertelt de Vlaamse kunsthistorica en schrijfster (1966) het verhaal van een schilderes die na een bezoek aan het Brusselse Wiertzmuseum, waar ze het schilderij De cycloop ziet, aan haar talent en toekomst gaat twijfelen en terugkeert naar Florence. Ze woonde daar zeventien jaar geleden en sloot toen vriendschap met een Japans meisje, met wie het later tot een breuk kwam. Vlak voor haar vertrek ontmoet ze een getrouwde schrijver op wie ze verliefd wordt en die ze ontvlucht. De roman begint met een briefaanhef, maar doordat de jij tot wie de ik zich richt steeds wisselt, werkt deze vorm verwarrend. Haar erudiete ‘monoloog’ is doorspekt met verwijzingen naar kunst en literatuur, wat nogal wat van de lezer vraagt. Huet thematiseert in een heldere, soms telegramachtige stijl zaken als moederschap, vriendschap, de waarde van kunst(enaarschap) en zelfkennis. Huet studeerde naast kunstgeschiedenis ook filosofie en schreef eerder o.a. ‘Mijn België’, essaybundels over kunst en lit…Lees verder

Over Leen Huet

Leen Huet (Hoogstraten, 1966) is een Belgisch auteur van romans, literaire non-fictie en essays. Ze studeerde kunstgeschiedenis en filosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven.

In 2006 maakte ze de eerste Nederlandse vertaling van Rubens' brieven. Samen met Jan Grieten schreef ze in 2010 een biografie van Rubens' vriend, de Antwerpse burgemeester Nicolaas Rockox.

Publicaties (selectie)

  • Belgisch museumboek. Reis langs 21 musea, 1996 (met Jan Grieten)
  • Oude meesteressen. Vrouwelijke kunstenaars in de Nederlanden, 1998 (met Jan Grieten)
  • Turnhout. Onverwachte schrijvers in een kleine stad, 2002
  • Mijn België, 2004
  • Almanak, 2005 (roman)
  • Venetië. Een literaire reis, 2005
  • De brieven van Rubens. Een bloemlezing uit de correspondentie van Pieter Paul Rubens, 2006
  • Lees verder op Wikipedia