Strip
Nederlands

Aldebaran. 1e episode, De ramp

Léo (auteur)

Aldebaran. 1e episode, De ramp

De planeet Aldebaran is al een eeuw van de aarde afgesneden. Er is geen enkel contact meer. De inwoners van het vissersdorpje Arena Blanca leiden een vreedzaam bestaan, ver van de tirannie van kerk en leger. Tot op de dag dat allerlei vreemde signalen een ramp lijken aan te kondigen.
Titel
Aldebaran. 1e episode, De ramp
Auteur
Léo 1944-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La catastrophe
Uitgever
Brussel: Dargaud Benelux, 1999
52 p. : ill.
ISBN
90-6793-523-9 9789067935234 (paperback)

Besprekingen

In 2097 wordt op de planeet Aldebaran, die veel gelijkenissen vertoont met de aarde, door de VN een kolonie gesticht van 1500 inwoners. Een tweede tocht van een ruimteveer met 2500 mensen aan boord mislukt. De satelliet die contact met de aarde onderhoudt, valt uit en is honderd jaar later nog altijd niet hersteld. Intussen voeren leger en kerk een schrikbewind over de kolonie. Er spelen zich schrikwekkende dingen af en een vreemdeling waarschuwt voor een ramp, die zich ook voltrekt: het hele dorp wordt verwoest. Slechts enkele kinderen ontkomen; zij gaan samen met de vreemdeling op weg naar een nieuw bestaan. Hoewel het (strip)verhaal zich afspeelt in 2184, is het decor (kleding, huizen, voorwerpen) erg ouderwets. Dat maakt het moeilijk om er een futuristisch verhaal in te zien. Redelijk, zij het iets te langdradig scenario, vrij mat tekenwerk.

Over Léo

CC BY 3.0 - Foto van/door librairie mollat

Luiz Eduardo de Oliveira, bekend onder de naam Léo, (1 januari 1944) is een Braziliaanse striptekenaar die al jaren in Frankrijk woont en werkt. Voor zijn pseudoniem koos hij de beginletters van zijn officiële naam.

Korte levensbeschrijving

Léo groeide op in Brazilië. Van jongs af aan was hij geïnteresseerd in strips en tekende veel. Hij volgde evenwel geen tekenopleiding en was korte tijd werkzaam als werktuigbouwkundig ingenieur. Hij woonde in Chili en Argentinië, keerde tijdelijk terug naar Brazilië en koos er voor om in 1981 naar Frankrijk te emigreren om daar striptekenaar te worden. Zijn stripcarrière verliep in het begin moeizaam. Naast zijn striptekenen moest hij noodgedwongen veel reclamewerk erbij doen. Pas toen hij in 1987 de scenarist Rodolphe leerde kennen kwam er schot in zijn carrière, met de strip Trent, een niet-alledaagse westernstrip. In 1994 kon Léo zijn grote wens realiseren om een scienc…Lees verder op Wikipedia