Boek
Nederlands

Opgesloten in school

Leonie Kooiker (auteur), Annemie Heymans (illustrator)
+1
Opgesloten in school
×
Opgesloten in school Opgesloten in school
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Fieke gaat haar sleutel halen die op school is blijven liggen. Samen met Finn wordt ze opgesloten op school. Ook het alarm gaat af. Vanaf ca. 7 jaar.
Leesniveau
AVI 6
Titel
Opgesloten in school / Leonie Kooiker ; tek. van Annemie Heymans
Auteur
Leonie Kooiker
Illustrator
Annemie Heymans
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2004
42 p. : ill.
ISBN
90-276-7693-3

Besprekingen

De 'Bolleboos-start'-serie is bedoeld voor kinderen die het aanvankelijk lezen achter de rug hebben en ruimschoots toe zijn aan het 'echte' lezen. De hier besproken vijf deeltjes bevatten elk een afgerond verhaal van ongeveer veertig bladzijden. De onderwerpen zijn gevarieerd, min of meer spannend en sluiten aan bij hun belangstelling.

In Opgesloten op school van Leonie Kooiker gaat het over Fieke en haar vriendje Finn die in school opgesloten raken als Fieke nog even haar sleutel wil halen. Spanning, ontreddering en de poging om hulp te krijgen vormen de ingrediënten van het verhaal waarin de reacties van de kinderen op de situatie geloofwaardig zijn beschreven.

Plezierige stimulerende leesstof. [Herman Kakebeeke]
Fieke krijgt voor het eerst in haar leven de huissleutel mee, omdat moeder met oma naar het ziekenhuis moet. Als ze er na het buitenspelen achterkomt dat hij nog op school ligt, gaat ze hem samen met haar vriendje ophalen. Ze worden op school ingesloten en het alarm gaat af. De angstige tijd op school met bellen en kijken of ze naar buiten kunnen, wordt goed beschreven. Door allerlei toevallige omstandigheden duurt het lang voordat ze 'gered' worden. Aardig, herkenbaar verhaal voor de doelgroep. De fantasie van de kinderen gaat met ze op de loop. De tekst, in tegenwoordige tijd en veel dialoog, is verdeeld in korte hoofdstukken. Om het hoofdstuk staat er een paginavullende zwartwitillustratie die de sfeer goed typeert. Geschikt voor kinderen van ca. 7 jaar die snel vorderen met lezen. Fleurig omslag, stevig uitgevoerd.

Over Leonie Kooiker

CC BY 3.0 - Foto van/door H. Kooyker

Leonie Kooiker (pseudoniem van Johanna Maria (Mieke) Kooyker-Romijn) (Markelo, 20 oktober 1927 - Papendrecht, 16 april 2020) was een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Loopbaan

Kooiker werd geboren in Markelo en doorliep het gymnasium. Ze publiceerde voor het kindertijdschrift Kris Kras, voordat zij haar eerste boek uitgaf (Het malle ding van bobbistiek). Dit boek kreeg direct een Gouden Griffel. Kooiker had een voorkeur voor verhalen waarin fantasie en werkelijkheid door elkaar heen lopen. De personages in haar boeken zijn gewone kinderen die in spannende situaties terechtkomen.

Bibliografie

  • 1970 Het malle ding van bobbistiek (Gouden Griffel), Ploegsma
  • 1972 De boevenvangers, Ploegsma
  • 1972 De diamant van de piraat, Ploegsma
  • 1972 Het laantje met de lindeboom, Lemniscaat
  • 1973 De dochter van de schilder op de berg, PloegsmaLees verder op Wikipedia