Makkelijk lezen
Nederlands

De bankroof

Lida Dijkstra (auteur), Els Van Egeraat (illustrator)
Cowboy Rik helpt in de bar. Hij hoort boer Mak en Willy praten over een bankroof. Maar sheriff Finn luistert niet naar Rik. AVI-E3. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Cowboys, Indianen
Extra onderwerp
dyslexie, AVI AVI-E3, AVI AVI 3, AVI E3, AVI 3
Leesniveau
AVI E3, AVI 3
Titel
De bankroof
Auteur
Lida Dijkstra
Illustrator
Els Van Egeraat
Taal
Nederlands
Uitgever
Assen: Maretak, copyright 2016
46 p. : ill.
ISBN
9789043704632 (hardback)

Besprekingen

Terwijl Rik helpt in de bar, ziet hij een kaart van de bank en vangt een gesprek op tussen boer Mak en Willy over een bankroof. Snel gaat hij naar Fin bij de nor, maar die gelooft hem niet, dus gaat hij naar zijn indianenvriendin Maan en naar Uil die heel wijs is. Uil heeft een plan. Als Maan en Rik dat goed uitvoeren, staat de boeven en Fin een verrassing te wachten. Over Cowboy Rik verschenen vier boekjes van verschillende niveaus in de serie 'Boemerang' voor het leesonderwijs, met name voor kinderen die (nog) moeite hebben met lezen. Gedrukt in dyslexie-vriendelijk lettertype, in korte zinnen van één regel en een- en tweelettergrepige, eenvoudige woorden: nor i.p.v. gevangenis, AVI-E3. Rijk geïllustreerd met pen-aquareltekeningen, meerdere per hoofdstuk, vaak paginagroot. De schrijfster, die al veel en divers werk op haar naam heeft staan, is erin geslaagd een knap geconstrueerd verhaal te schrijven met beperkte middelen, in western-stijl. Vanaf ca. 8 jaar.

Over Lida Dijkstra

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ldijkstra

Lida Dijkstra (Alida Wietske Dijkstra) (Heerenveen, 16 juli 1961) is een Nederlands auteur van kinder- en jeugdboeken. Ze heeft ook enkele titels voor volwassenen op haar naam staan en schrijft ook educatief materiaal.

Biografie

Dijkstra groeide op in Scharsterbrug en verhuisde op haar achttiende naar Leiden om de Reinwardt Academie, een H.B.O. voor museummedewerkers, te volgen. Daarna studeerde ze Kunstgeschiedenis en archeologie aan de Rijksuniversiteit van Leiden, met als specialisatie kunstnijverheid. Ze gaf in haar studietijd rondleidingen in Stedelijk Museum de Lakenhal en was studentassistent in de diatheek van het Kunsthistorische Instituut.

Tussen 1986 en 1989 werkte ze bij de stichting Monument van de Maand, daarna werd ze conservator in Museum Joure. Na de geboorte van dochter Ingeborg in 1992, legde ze zich toe op schrijven. In 1994 debuteerde ze met het Friestalige kinderboek Sjoerd Stiensma syn rei…Lees verder op Wikipedia

Suggesties