Boek
Nederlands
Een meisje wordt in een pleeggezin geplaatst nadat haar vader in een psychiatrisch ziekenhuis is opgenomen; ze trekt zich steeds meer in zichzelf terug.
Titel
De val van de Helios
Auteur
Linda Boström Knausgård
Vertaler
Maydo Van Marwijk Kooy
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Helioskatastrofen
Editie
1
Uitgever
Breda: World Editions, 2014
125 p.
ISBN
9789462370494 (hardback)

Besprekingen

Stikken onder een donslaag van woorden

In 'De val van de Helios' wordt de bodem onder een kinderleven vandaan geslagen. Een intens verhaal over een breekbaar meisje, waarbij het wurgtouw naar het einde toe wel erg strak wordt aangetrokken.

Het kan een handicap zijn, maar ook tot voordeel strekken wanneer je de vrouw van een inmiddels beroemde schrijver bent en voor het eerst met een roman op de proppen komt. Een handicap omdat je altijd vergeleken wordt, zeker wanneer je man in zijn boeken over je geschreven heeft. Maar daar weegt de gretige nieuwsgierigheid tegenop: aan belangstelling geen gebrek. Dat blijkt ook op te gaan voor Linda Boström Knausgård, wederhelft van Karl Ove Knausgård.

Laten we evengoed een poging wagen haar vorig jaar verschenen en nu vertaalde roman zonder al die bagage te bekijken. De val van de Helios staat in lijn met literatuur van Sylvia Plath, Ken Kesey en Jane Campion. Het is licht sprookjesachtig door mythische verwijzingen en tegelijk spookachtig door psychologische ontwrichting en suïcidale neigingen. Het gaat net als hun literatuur over alleen zijn tussen anderen en over sociale breekbaarheid.

Knisperen

Niet voor niets is 'sneeuw' het meest gebruikte woord in Knausgå…Lees verder

Vaders en dochters

Wat doet het met je hoofd als er iemand verschijnt van wie je meer houdt dan van jezelf? Linda Boström Knausgård schreef een bezwerend en intens romandebuut. Alexander Van Caeneghem

Wat Karl Ove Knausgård in zijn autobiografische romanLiefde ook beweerde over de kostbare tijd die hij verliest met luier- en buggyproblemen, blijkbaar is toch vooral Linda Boström Knausgård de spil van het huishouden, dat intussen al vier kinderen telt. Terwijl Karl Ove als een Scandinavische Proust niet op duizend bladzijden meer of minder kijkt in zijn zesdelige romancyclusMijn strijd, klokt deze novelle van Linda af op amper 112 pagina's. Marketingtechnisch is het ongetwijfeld interessant om de naam Knausgård op de cover van een boek te zetten, maarDe val van de Helios staat erg ver af van het hyperrealistischeMijn strijd. Boström heeft een eigen stijl en stem, zonder essayistische uitweidingen en zonder schaamteloosheid, maar ook eigen literaire doelen, zonder focus op het uitbannen van alle mogelijke sentimentaliteit. Het belangrijkste wat ze deelt met het (vroege) werk van Knausgård, is een stevige portie symbolisme.

Dat blijkt al meteen in de eerste regels vanDe val v…Lees verder

‘Ik word geboren uit een vader. Ik splijt zijn hoofd’, zo begint het verhaal van de 12-jarige Anna. Korte tijd later wordt ze opgenomen in een pleeggezin, Conrad (haar vader) is met schizofrenie in een psychiatrisch ziekenhuis opgenomen. Anna trekt zich steeds verder terug in haar eigen wereld, gaat niet naar school en spreekt elke zondag in tongen in een Pinkstergemeente. Van Conrad ontvangt ze enkele brieven, haar verlangen naar hem is sterk. Anna wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting en uiteindelijk met Conrad herenigd. Compacte, knappe debuutroman in een poëtische schrijfstijl, over onder meer de relatie dochter-vader, psychoses en mythen. De Zweedse schrijfster (1972), vrouw van auteur Karl Ove Knausgård, publiceerde eerder verhalen en gedichten. Gebonden boek met twee afgeronde hoeken. Vrij kleine druk.