Boek
Nederlands

De stille revolutie : mijn zoektocht naar de nieuwe vrouw in de Arabische wereld

Lisa De Bode (auteur)

De stille revolutie : mijn zoektocht naar de nieuwe vrouw in de Arabische wereld

Journalistiek verslag over de vrouwenemancipatie in de Arabische wereld, aan de hand van interviews met vrouwen uit alle lagen van de maatschappij in Saudi-Arabie͏̈ en Egypte.
Extra onderwerp
vrouwen, Islam
Titel
De stille revolutie : mijn zoektocht naar de nieuwe vrouw in de Arabische wereld
Auteur
Lisa De Bode
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2011
207 p.
ISBN
9789020998801 (paperback)

Besprekingen

De terreuracties van Al Qaeda joegen een schokgolf door de wereld. Tien jaar lang stond de wereldpolitiek in het teken van de strijd tegen terrorisme. Het vormde de aanleiding of het excuus voor verschillende oorlogen, bracht een polarisering teweeg etc.
Minder bekend is dat de aanslagen ook in Saudi-Arabië een moderniseringsproces in gang zetten. Het koninkrijk kwam in een slecht daglicht te staan omdat de terroristen van 9/11 allemaal eigen onderdanen waren. Saudi’s moesten halsoverkop uit de Verenigde Staten geëvacueerd worden en werden overal argwanend bekeken. Voor het eerst werd de strenge wahabitische leer in vraag gesteld. Voorzichtig werden er kleine openingen gecreëerd om te experimenteren met sociale verandering. Vrouwen kregen meer kansen. Er werden speciale ressorts gecreëerd waar mannen en vrouwen samen konden studeren en werken.
De veranderingen bleven al bij al beperkt. Opvallende symbolen van de onderdrukking zoals het verbod voor vrouwen om een wagen te bes…Lees verder
De auteur wil met dit boek een stem geven aan de stille revolutie die in de Arabische wereld op gang is gekomen, ook en vooral door de gebeurtenissen op 9/11 in New York. Zij reist hiervoor naar Saudi-Arabië en Egypte en vertelt haar verhaal aan de hand van interviews met vrouwen in verschillende posities en uit allerlei lagen van de bevolking. Het zijn steeds verhalen vanachter muren en gesloten deuren, verhalen van vrouwen verstopt in abaja's en burka's, verhalen die worden ingebed in hun ontstaansgeschiedenis, verhalen waarin de rechteloosheid en de onvrijheid van islamitische vrouwen centraal staan. De auteur schetst hierbij tegelijkertijd impressies van dagelijkse vrouwonvriendelijke beelden en ervaringen. Zij concludeert uiteindelijk dat het emancipatieproces van de islamitische vrouw zich versnelt, dat de veranderingen dientengevolge zich voornamelijk van binnenuit voltrekken en onder invloed van de media worden gelegaliseerd ('onderwerpen worden bespreekbaar'), maar dat dit pr…Lees verder