Boek
Nederlands

Hoe de kameel aan zijn bult kwam

Lisbeth Zwerger (illustrator), Rudyard Kipling (auteur)
+1
Hoe de kameel aan zijn bult kwam
×
Hoe de kameel aan zijn bult kwam Hoe de kameel aan zijn bult kwam
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
De woestijndieren vragen de geest van de woestijn om hulp als de kameel hen niet wil helpen bij het vele werk. Prentenboek met fijnzinnige tekeningen in natuurtinten. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Kamelen, Lui zijn
Extra onderwerp
VOO, Sprookjes, prentenboeken, verhalen, fabels
Titel
Hoe de kameel aan zijn bult kwam / prenten van Lisbeth Zwerger ; verhaal van Rudyard Kipling
Illustrator
Lisbeth Zwerger
Auteur
Rudyard Kipling
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Wie das Kamel zu seinem Hocker kam
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: De Vier Windstreken, 2001
[20] p. : ill.
ISBN
90-5579-570-4

Besprekingen

Een grote, doch in de Europese vertelcultuur vergeten groep verhalen, vormen de zogenaamde etiologische of natuurverklarende sprookjes, die -- toegespitst op het rijk der dieren -- een karaktereigenschap of uiterlijk kenmerk, een bondgenootschap of vijandschap tussen dieren verklaren. Deze verhalen kennen geen opwaartse beweging naar een gelukzalig einde toe, zoals typisch is voor het toversprookje, maar treuren om het verlies van een paradijselijke toestand. Alle nakomelingen van een bepaalde diersoort dragen als straf hun uiterlijk of karakter mee, dat een stille getuige is van een misstap van hun voorouder. Vooral in de vertelculturen van de zogenaamde primitieve volkeren nemen die verhalen samen met de diersprookjes een prominente plaats in.

De titel Hoe de kameel aan zijn bult kwam van het voorliggende prentenboek geeft reeds aan dat het opgenomen verhaal een verklarend karakter heeft. Centraal staat een lui en ijdel kameel die elk dier, dat hem op zijn verantwoord…Lees verder
Aan het begin van de wereld zijn de dieren in de woestijn allemaal druk aan het werk. Alleen de kameel doet niets, kauwt op een twijg en zegt dat iedereen op kan bobbelen. Dat ergert de dieren enorm en zij vragen hulp bij de geest van de woestijn. Maar als de kameel ook niet naar de geest luistert, betovert deze het beest. Op zijn rug groeit een enorme bult en hij mag voortaan maar om de paar dagen wat eten zodat hij langer door kan werken. Bewerkt sprookje van Rudyard Kipling, opgeluisterd door prachtige gekleurde prenten en randversieringen daaronder. De lay-out van dit voorlees/prentenboek is heel bijzonder. Het verhaal komt het beste tot zijn recht door het voor te lezen aan kleuters (wellicht dat het hen wel opvalt dat er gesproken wordt over een kameel terwijl hij slechts één bult draagt!). Op de voorkant van het prachtig uitgevoerde boek staat de kameel nog te eten terwijl de geest aan komt gevlogen. Achterin is een gedicht over de moraal van dit verhaal opgenomen: 'eigen schul…Lees verder

Over Lisbeth Zwerger

Lisbeth Zwerger (Wenen, 26 mei 1954) is een Oostenrijkse illustratrice van prentenboeken; zij heeft met name veel sprookjesboeken en geïllustreerd. In 1990 ontving zij de Hans Christian Andersenprijs voor illustratoren. In 2000 won zij een Zilveren Penseel voor haar tekeningen in Alice in Wonderland, het bekende verhaal van Lewis Carroll.

Bibliografie

  • Roodkapje (1989, Lisbeth Zwerger)
  • Dwerg Neus (1994, Lisbeth Zwerger)
  • De kleine Janneman (1995, Theodor Storm/Lisbeth Zwerger)
  • Een kerstverhaal (1995, Charles Dickens/Lisbeth Zwerger)
  • Sprookjes van Andersen (1996, Hans Christian Andersen/Lisbeth Zwerger)
  • De tovenaar van Oz (1996, L. Frank Baum/Lisbeth Zwerger)
  • Het geschenk van de wijzen (1996, O. Henry/Lisbeth Zwerger)
  • De Ark van Noach (1997, Heinz Janisch/Lisbeth Zwerger)
  • Hans en Grietje (1998, Gebr. Grimm/Lisbeth Zwerger)
  • Alice in Wonderland (19…Lees verder op Wikipedia

Suggesties