Boek
Nederlands
Gedetailleerde beschrijving in woord en beeld van de concentratie- en vernietigingskampen van de nazi's vóór en gedurende de Tweede Wereldoorlog.
Onderwerp
Concentratiekampen
Titel
Het boek der kampen / teksten Ludo van Eck, Annemie Reyntjens, Uriel en Sis van Eeckhout ; research Annemie Reyntjens, Uriel en Marc Provoost, Media Luna
Auteur
Ludo Van Eck Annemie Reyntjens Sis Van Eeckhout Uriel Projects
Redacteur
Marc Provoost
Taal
Nederlands
Editie
Volledig herz. ed.
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2015 | Andere uitgaves
319 p. : ill.
ISBN
9789022330784 (hardback)

Besprekingen

In 1969 verscheen 'Het boek der kampen', geschreven door Ludo Van Eck, een pseudoniem van de Vlaming Ludo Van Eeckhout (1922-1991), die tijdens de Tweede Wereldoorlog wegens verzetsactiviteiten in Dachau belandde. Na de bevrijding bracht hij een bezoek aan alle nazi-concentratiekampen en documenteerde ze in woord en beeld in zijn levenswerk 'Het boek der kampen'. Een weekblad schreef dat het, net als de bijbel, een plaats in elk gezin zou moeten krijgen. Zeventig jaar na de Duitse capitulatie heeft historica Annemie Reyntjens het boek volledig herzien. De nieuwe uitgave bevat nieuwe inzichten, tientallen nieuwe verhalen en honderden – soms gruwelijke – nieuwe foto's, zowel in kleur als in zwart-wit. Sis Van Eeckhout, de zoon van de auteur, voegde enkele persoonlijke verhalen toe aan het boek. Vlaams idioom.

Over Ludo Van Eck

Ludo van Eck (of Vaneck), geboren als Ludo Johannes Maria Van Eeckhout (1922 – 1991) was een Belgisch auteur en ex-Dachau-gevangene.

Levensloop

Van Eck werd in maart 1944 door de Duitsers thuis, in Mol, gearresteerd vanwege zijn deelname aan het gewapend verzet en zijn hulp aan neergeschoten Britse, Canadese en Amerikaanse piloten. Hij kwam samen met enkele vrienden in Dachau terecht en zijn verloofde Mijette Dumalin in Ravensbrück. Na heel wat vernederingen, folteringen, honger en ziekte, was hij meer dan eens de totale uitputting nabij en zag hij de dood in de ogen. Dankzij hulp van vrienden, veel geluk en zijn vechtlust om te overleven geraakte hij er telkens weer bovenop.

Na de oorlog ontving hij de hoogste Amerikaanse onderscheiding, de Medal of Freedom, met een getuigschrift van generaal Eisenhower. Hij kreeg tevens een onderscheiding van de Britse Airchief Marshall Tedder. Zijn wilskracht en drang om …Lees verder op Wikipedia