Boek
Nederlands

Dichtbij en ver weg : opstellen over kunst, filosofie en literatuur

Maarten Doorman (auteur)

Dichtbij en ver weg : opstellen over kunst, filosofie en literatuur

Genre:
Dichtbij en ver weg lijkt van alles en nog wat aan te snijden: van een bedrieglijk stuk steen op de maan tot een dramatische scène in bad, van een romantische boswandeling tot Nipplegate, van Goethe tot David Bowie, van de woede van Schopenhauer tot de karper van Apollinaire en van tekenfilm tot Suriname en het Rijksmuseum. Maar steeds gaat het om het overbruggen van een afstand: tussen kunst en m
Onderwerp
Kunst, Filosofie, Literatuur
Titel
Dichtbij en ver weg : opstellen over kunst, filosofie en literatuur
Auteur
Maarten Doorman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2018
239 p.
ISBN
9789044636482 (paperback)

Besprekingen

Maarten Doorman, hoogleraar in Amsterdam en Maastricht, heeft naam gemaakt als filosoof, criticus, dichter en essayist. Hij publiceert op een breed terrein, over vooruitgang in de kunst, over Romantiek, over Rousseau, en over tal van andere onderwerpen op het gebied van kunst en cultuur, geschiedenis en samenleving. Dit boek bevat 27 essays, deels eerder verschenen maar nu grondig herschreven, en ook nu weer erudiet, boeiend en uitermate leesbaar. Bevat enkele zwart-witfoto's en een personenregister.

Over Maarten Doorman

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Emelha

Ferdinand Maarten (Maarten) Doorman (9 juni 1957) is een Nederlandse filosoof, schrijver en dichter. Hij doceert cultuurfilosofie aan de Universiteit Maastricht en is medewerker van NRC Handelsblad.

Leven en werk

Doorman studeerde filosofie en letteren in Amsterdam. Hij promoveerde in 1994 in Maastricht op het proefschrift Steeds mooier: over vooruitgang in de kunst. In 1985 debuteerde hij met de dichtbundel Weg, wegen. Doorman was redactielid van Hollands Maandblad en van het filosofische tijdschrift KRISIS. Hij was een vast panellid in het VPRO tv-programma Zeeman met Boeken. Hij schreef o.a. voor de Volkskrant, De Groene Amsterdammer en Filosofie Magazine. Zijn poëzie verscheen in een groot aantal bloemlezingen.

Doorman werd in 2000 benoemd tot bijzonder hoogleraar Literaire Kritiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2004 volgde zijn benoeming tot bijzonder hoogleraar Journalist…Lees verder op Wikipedia