Boek
Nederlands
Mensje van Keulen en Maarten 't Hart blikken terug op hun lange vriendschap met Maarten Biesheuvel en zijn vrouw Eva.
Titel
De Biezen
Auteur
Maarten 't Hart 1944- Mensje Van Keulen
Taal
Nederlands
Uitgever
Hengelo: Sunny Home, 2021
80 p. : ill.
ISBN
9789077780053 (hardback)

Besprekingen

Op 30 juli 2020 overleed Maarten Biesheuvel. In dit boekje blikken Mensje van Keulen en Maarten 't Hart terug op hun lange vriendschap met Maarten Biesheuvel en zijn vrouw Eva. De herinneringen van Mensje van Keulen zijn kort, persoonlijk en incidenteel. Ze getuigen van veel warmte en aanhankelijkheid voor Maarten en Eva, gaan over zijn geestelijke problemen en behoefte zich te verkleden als vrouw. Maarten 't Harts bijdrage is iets uitgebreider. 't Hart vertelt over hoe hij 55 jaar daarvoor Biesheuvel leerde kennen bij Karel van 't Reve, over zijn bewondering voor Biesheuvels schrijverschap en noemt Biesheuvels bipolaire stoornis als reden waarom hij na 'In de bovenkooi' geen werk van betekenis meer uitbracht. Maarten 't Hart maakt verder van de gelegenheid gebruik om enkele onjuiste herinneringen aan hun vriendschap recht te zetten. Rijk geïllustreerd met aandoenlijke foto's van Eva en Maarten uit de privésfeer.

Over Maarten 't Hart

CC BY 3.0 - Foto van/door Krimidoedel Dr. Jost Hindersmann

Maarten 't Hart (Maassluis, 25 november 1944) is een Nederlandse gedragsbioloog en schrijver.

Leven en werk

't Hart werd geboren als oudste zoon van een gereformeerde grafmaker. Hij bezocht het Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen en studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar hij in 1978 promoveerde op het proefschrift A study of a short term behaviour cycle: Creeping through in the three-spined stickleback. Hij werkte daarna als etholoog. Tot zijn overige wetenschappelijke publicaties behoren Ratten (1973) en De stekelbaars (1978).

In zijn studententijd brak 't Hart met het christelijke geloof. Hij heeft in zijn werk het geloof herhaaldelijk sterk polemisch behandeld en zet zich met name af tegen het monotheïsme. Vooral zijn twee bundelingen 'alternatieve Bijbelstudies' Wie God verlaat heeft niets te vrezen en De bril van God zijn hier voorbeelden van. Ook in zij…Lees verder op Wikipedia