Boek
Nederlands

De ochtend valt

Manon Uphoff (auteur), Sylvia Weve (illustrator)
Titel
De ochtend valt
Auteur
Manon Uphoff
Illustrator
Sylvia Weve
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2019
86 p. : ill.
ISBN
9789021418018 (hardback)

Besprekingen

Om meteen met de deur in huis te vallen: De ochtend valt van Manon Uphoff is huiskamerdramatiek van de bovenste plank. Het is een novelle die amper zestig pagina's telt en daarenboven ook nog eens heel veel witregels bevat. Ze begint als een langgerekt, experimenteel gedicht en groeit gaandeweg uit tot broeierig proza met Faulkneriaanse trekjes. 
De setting is Engeland en de hoofdpersoon is een jongen van een jaar of veertien die op een nacht ziet hoe zijn vader zijn moeder om het leven brengt. De volgende ochtend weet hij niet meer of hij het echt gezien heeft en hij besluit om zijn jongere broer en zus in het ongewisse te laten. De twijfel neemt na verloop van tijd steeds meer toe. Lag zijn moeder daar echt met haar hoofd in een plas bloed? Er is een afscheidsbriefje van zijn moeder, dat ze een tijdje weg zal blijven omdat het zo niet verder kan. Zijn vader tracht ondertussen te doen alsof er geen vuiltje aan de lucht is.
Als oudste zoon krijgt hij de opdracht om v…Lees verder
De novelle begint met een tekst die veel weg heeft van een gedicht. Hierin vertelt Michael, de hoofdpersoon, dat hij heeft gezien hoe zijn vader zijn moeder vermoordde. Maar uit een door zijn moeder geschreven briefje blijkt dat zij het gezin, bestaande uit twee jongens en een meisje, in de steek heeft gelaten. Michael raakt verscheurd door twijfel. Wat is de juiste waarneming: heeft zijn moeder het briefje wel geschreven en heeft hij gezien wat hij denkt gezien te hebben? Michael belast zich met de zorg voor het gezin. De vader raakt op de achtergrond; in de loop der jaren ontstaat er een broeierige sfeer tussen de gezinsleden. De twijfel van Michael wordt die van de lezer. Niet de weergave van de feiten tekent het verhaal, maar de heel subtiel aangebrachte aan- en verwijzingen, de talloze suggesties, parallellen en vermoedens. Beelden spelen hierbij een belangrijke rol. Een verhaal met een open eind. Vond er moord, agressie en incest in dit gezin plaats? Of overheersten bij Michael …Lees verder

Over Manon Uphoff

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ilonamay

Manon Uphoff (Utrecht, 20 december 1962) is een Nederlands schrijver, scenarist en beeldend kunstenaar.

Biografie

Uphoff groeide op in een gezin met dertien kinderen.

Zij debuteerde in 1995 met de verhalenbundel Begeerte die werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Anton Wachterprijs, de ECI prijs en het titelverhaal werd bekroond met de Rabobank Lenteprijs voor literatuur. Haar eerste roman Gemis (1997) werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Haar meest recente boek, Vallen is als Vliegen (2019), werd door het NRC Handelsblad en Humo uitgeroepen tot beste Nederlandstalige roman van 2019, terwijl de roman in de eindejaarsspiegel van kranten en tijdschriften door boekhandel Athenaeum werd uitgeroepen tot beste boek van 2019.

Van 2004 tot 2007 was Uphoff redacteur van het literair tijdschrift De Revisor. Van 2008 tot 2015 was zij achtereenvolgens bestuurslid, secretaris en voorzitter van…Lees verder op Wikipedia