Boek
Nederlands

De ridders van de geflambeerde onderbroek

Marc De Bel (auteur), Jan Bosschaert (illustrator)
+1
De ridders van de geflambeerde onderbroek
×
De ridders van de geflambeerde onderbroek De ridders van de geflambeerde onderbroek

De ridders van de geflambeerde onderbroek

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De 'ridders' willen de zeepkistenrace winnen, maar een stel 'rijkeluispubers' proberen dit te verhinderen. En dan is Wiebe ook nog verliefd ! Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
De ridders van de geflambeerde onderbroek / Marc de Bel ; ill. Jan Bosschaert
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Jan Bosschaert
Taal
Nederlands
Uitgever
[Hasselt]: Tingel, 2002
136 p. : ill.
ISBN
90-77060-01-4

Besprekingen

De Ridders van de geflambeerde onderbroek wordt groots aangekondigd als het 50ste boek van Marc de Bel én tevens het 1ste Tingelboek, van de nieuwe uitgeverij Tingel die onder de vleugels van Clavis ontstond. Met dit boek speelt De Bel volledig in op het succes van de Blinker-boeken en -films. De Bel pleegt zijn 'plagiaat' in alle openheid: hij situeert zijn jongste roman niet alleen terug in Kruisem, hij laat zijn helden van weleer -- Blinker, Mats en Nelle -- zelfs terug opduiken, zij het als vage figuranten. De echte hoofdrollen zijn voor jongeren die enkele jaren jonger zijn dan Blinker. De Bel is niet vergeten dat Blinker ondertussen zo'n 16 jaar oud moet zijn en Mats de 18 al voorbij is. Te oud voor het gemiddelde lezerspubliek van De Bel. De nieuwe helden, Wiebe en zijn vrienden Kasper, Frits en Lieze zijn 13 jaar oud, en Kitty moet nog 12 worden...

Het is zomervakantie in het rustige, landelijke Kruisem, en de inwoners bereiden zich voor op de nakende jaarlijkse …Lees verder
Zelfstandig te lezen 'Kruisemboek'; eerder verscheen o.a. 'De katten van Kruisem*. De 'Ridders' doen tijdens de kermis mee met de zeepkistenrace. Wiebe wordt verliefd op de in Kruisem logerende Kitty; zij wordt ook lid van de club. Twee patserige 'rijkeluispubers' zullen ook aan de race meedoen. Kas had eerder een conflict met hen: zij zinnen op wraak en belagen de vrienden. Ze rijden Kas van de weg en hij geraakt in het ziekenhuis: toch lukt het om derde te worden. Tevens spelen zaken als verzet tegen de bouw van een fabriek en opknappen van de Veldkapel. Het verhaal wordt chronologisch verteld vanuit het perspectief van de verliefde Wiebe. Vlot leesbaar met veel dialogen en in zeer populair, op de doelgroep gericht taalgebruik. Bewust grappig geschreven verhaal, dat wat overdreven kan aandoen, maar waarvoor zeker een publiek is. Met zwartwit karaktertekeningen, veel actie en in de huidige maatschappij spelende onderwerpen. Bij de sfeer van het verhaal passende potloodtekeningen; dui…Lees verder

Over Marc De Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - Stuffie en het geheim van de Kankan-Goeroe (Infodok, 4e druk 1997)
  • 1991 - Nikki Nikkel (Infodok, 5e druk 1999)
  • Lees verder op Wikipedia