Boek
Nederlands

Het ei van oom Trotter

Marc De Bel (auteur), Ken Broeders (illustrator)
+1
Het ei van oom Trotter
×
Het ei van oom Trotter Het ei van oom Trotter
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Alexander is erg eenzaam en ongelukkig, maar als hij van zijn oom Trotter een krokodillenei krijgt wordt alles anders. Vanaf ca. 9 jaar.
Extra onderwerp
avontuur, humor
Titel
Het ei van oom Trotter
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Ken Broeders
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2011 | Andere uitgaves
317 p. : ill.
Aantekening
Speciale editie, in kleur en met muziek, n.a.v. zilveren jubileum (25 jaar)
ISBN
9789022326428 (hardback)

Besprekingen

Alexander Duberrie kent niet echt een gelukkige jeugd. Vader en moeder houden de touwtjes thuis vrij strak, de leraren zetten hem onder druk, de oudere jongens van de school pesten hem om de haverklap. Alleen op zijn kamer vindt hij rust. Daar kan hij volop dagdromen en terugdenken aan de zaliger uren die hij met opa heeft doorgebracht. Opa die had wel tijd voor hem, die begreep hem wel. De paasvakantie kondigt zich niet vrolijk aan: een slecht rapport, dus bijlessen en weinig vrije tijd. Gelukkig komt oom Trotter langs, de broer van vader die als globetrotter de kost verdient. Hij slaagt erin Alexander van een deel bijlessen te vrijwaren en brengt de jongen aan de hand van zijn verhalen over zijn wereldreizen een boel praktische aardrijkskundige kennis bij. Als hij spoorslags moet vertrekken geeft hij Alexander een betoverd ei cadeau. Het ei uit het Amazonegebied barst en Yam-Yam komt tevoorschijn, een lief klein krokodilletje dat kan praten en niet lang klein blijft. Yam-Yam heeft e…Lees verder
Herdruk van de uitgave die 25 jaar geleden als debuut van de auteur de Prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury heeft gewonnen. Deze speciale jubileumeditie heeft illustraties met steunkleuren en een muziekje (verwerkt in het verdikte voorplat) dat ook een rol speelt in het verhaal. Als de rijke Alexander (ca. 9) wordt gepest en mishandeld, kan hij thuis niet op steun rekenen. Zijn vader en moeder werken altijd en zijn harteloos, de gouvernante is een onmens. Alexanders opa is net overleden en daar heeft hij veel verdriet van. Hij voelt zich wat beter als oom Trotter langskomt met verhalen over verre reizen. Helaas moet oom Trotter opeens weg, maar hij geeft Alexander een onvergetelijk cadeau. De beschrijving van de lijfstraffen door de leraar op school zijn onprettig om te lezen. Bv. op p. 207: '[...] meneer Bokkers haalde keihard uit. Bij de tweede kaakslag viel Alexander achterover [...]. Hoewel het einde wensvervullend is, lijkt tijdens het verhaal geen eind te komen aan de elle…Lees verder

Het ei van oom Trotter

Voor Alexander is de school een hel: hij is het slachtoffer van erge pesterijen. Zijn Meester Bekkers heeft er geen oren naar. Hij straft hem met pijnlijke lijfstraffen wanneer hij niet oplet of als zijn huiswerk niet gemaakt is. Daar bovenop wordt hij uitgelachen omdat hij zogenaamd ‘dom’ is. Alexander ziet geen uitweg. Bij zijn ouders kan hij ook niet terecht, want zij zijn ontgoocheld door zijn slechte schoolresultaten en dringen hem nog meer bijlessen op. Het enige lichtpuntje is de vijver achterin de tuin. Daar heeft Alexander zijn geheime hoekje, waar hij in alle rust het leven van de diertjes observeert. Zijn leven krijgt een turbulente wending wanneer de avontuurlijke oom Trotter opdaagt. Dankzij zijn oom herwint Alexander zijn zelfvertrouwen. Bij het afscheid geeft Oom Trotter zijn neef een vreemd ei cadeau. Wanneer uit dit ei een krokodillenjong komt, wordt het leven één opwindend avontuur. Het schriele jongentje groeit uit tot een held die de pesters een lesje leert met …Lees verder

Over Marc De Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - Stuffie en het geheim van de Kankan-Goeroe (Infodok, 4e druk 1997)
  • 1991 - Nikki Nikkel (Infodok, 5e druk 1999)
  • Lees verder op Wikipedia