Boek
Nederlands

Het vliegende vuurspook

Marc De Bel (auteur), Frieda Van Raevels (illustrator)
+1
Het vliegende vuurspook
×
Het vliegende vuurspook Het vliegende vuurspook

Het vliegende vuurspook

Marc De Bel (auteur), Frieda Van Raevels (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Spikkel en Spekkie zijn aan het badderen in de Paddenpoel. Ze vergeten oma’s waarschuwing om niet te ver te gaan. Daar denken ze pas weer aan wanneer ze plots aan de overkant van de poel een rode stip zien bewegen in het riet.
Leesniveau
AVI E5, AVI 6
Titel
Het vliegende vuurspook
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Frieda Van Raevels
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2013
71 p. : ill.
ISBN
9789059329577 (hardback)

Besprekingen

Na een heerlijke ontbijt vertrekken Spikkels ouders samen met oma om te gaan houthakken. Nog net voor haar vertrek weet oma kort iets te vertellen over het Vliegende Vuurspook dat ze de vorige nacht heeft gezien. De volwassen huismuizen laten Spikkel achter met een aantal opdrachten en een uitdrukkelijk verbod om buiten te spelen. Spikkel heeft net de vaat gedaan als Spekkie aanklopt. Hij wil zijn vriendinnetje overhalen om mee te gaan zwemmen. Veel moeite hoeft hij niet te doen. In de kikkerpoel vinden ze een oude gieter. Dit is niet het enige stuk afval waarmee ze geconfronteerd worden. Kik, de kikker heeft een vislijn rond zijn poot en Aran, de reiger een ijzerdraad. Het lukt Spekkie om de ijzerdraad los te prutsen. Aran is hem zo dankbaar dat hij belooft Spekkie en zijn vrienden te helpen als dit nodig zou zijn. Wat verderop vinden de vrienden een wensballon, het Vliegende Vuurspook. Meteen ziet Spikkel haar vliegdroom in vervulling gaan. Met de gieter als mandje, de vislijn van K…Lees verder
Muis Spikkel en haar vriendje rat Spekkie knutselen een heteluchtballon in elkaar. Ze beleven een lange, spannende ballonvaart, totdat ze een zachte landing maken. Niet wetend waar ze zijn en hoe thuis te komen, komt reiger Boran op hen af. Hij blijkt de broer te zijn van Ardan, die ze eerder nog een dienst hadden bewezen en daarom brengt hij hen veilig thuis. Avontuurlijk, humorvol verhaal in overwegend korte zinnen met veel dialogen, voorzien van interpunctie en gedoseerd in wisselende korte en langere hoofdstukken, elk met titel en korte spanningsboog, AVI-E5. Alle verhaaldragende figuren zijn volledig gepersonifieerde dieren met herkenbare menselijk sociaal-emotionele karaktereigenschappen en trekjes. Met name het thema ‘vriendschap’ en het spreekwoord ‘Wie goed doet, goed ontmoet’ worden inzichtelijk gemaakt. Talrijke, fleurige, gedetailleerde waterverf met inkt illustraties, variërend in grootte en vanuit wisselend perspectief, ter ondersteuning. De wisselende gemoedstoestanden …Lees verder

Over Marc De Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - Stuffie en het geheim van de Kankan-Goeroe (Infodok, 4e druk 1997)
  • 1991 - Nikki Nikkel (Infodok, 5e druk 1999)
  • Lees verder op Wikipedia

Suggesties