Boek
Nederlands

Ik

+1
Ik
×
Ik Ik
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Daniël (18) zit sinds drie jaar in een rolstoel. Door mee te doen met een experiment van wetenschappers, komt hij in een parallelle wereld terecht, de wereld waarin Daniël niet in de auto van zijn vader is gaan joyriden. Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Verlamming, Keuzes
Titel
Ik
Auteur
Margaretha van Andel
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2014
176 p.
ISBN
9789047706250 (paperback)

Besprekingen

Elk moment dat je een beslissing neemt, splitst je leven. Eén versie van jou gaat door op het gekozen pad, zegt de theorie van dr. Halmstad, een andere versie leeft het leven dat je zou hebben geleid als je op dat moment een andere keuze had gemaakt. De jonge Daniël, die na een clandestien ritje met de auto van zijn vader een dwarslaesie en levenslange verlamming van zijn onderlichaam opliep,  weet precies welke beslissing hij wil terugdraaien. Hij overtuigt dr. Halmstad om twee maanden lang zijn bewustzijn te verwisselen met de andere Daniël die wel nog kan lopen. Dat hij nadien ook moet terugkeren naar zijn rolstoel, is iets waar hij liever niet te lang over nadenkt. Ook zijn vriend Jeen kijkt er niet naar uit om twee maanden een vreemde in het lichaam van Daniël te begeleiden, en hij vreest ook dat Daniël zich niet zal houden aan de afspraak om terug te komen.
De omwisseling slaagt en Daniël is euforisch over zijn herwonnen lichaam. Maar zijn vreugde slaat al snel om. Ondanks …Lees verder
Daniël (18) zit sinds drie jaar in een rolstoel. Hij is verlamd geraakt nadat hij een ongeluk kreeg toen hij ging joyriden. Door mee te doen met een experiment van wetenschappers, komt Daniël in een parallelle wereld terecht. In die wereld kan hij gewoon lopen, is hij populair en heeft hij een prachtige vriendin. Maar hij heeft ook ruzie met zijn vader en wordt gezocht door de politie. Het niet heel originele thema is door de auteur op een vakkundige manier uitgewerkt, waardoor het een interessant en spannend verhaal is geworden. Twee verhalen lopen parallel: het verhaal van Daniël in zijn nieuwe wereld en het verhaal hoe hij daar terecht is gekomen. In de nieuwe wereld heeft Daniël geen ongeluk gehad, maar heeft hij zich op een heel andere manier ontwikkeld. Het is boeiend om te lezen hoe Daniël aan de ene kant geniet van de fysieke mogelijkheden die hij weer heeft (hij kan weer lopen en seks hebben) en aan de andere kant probeert om de wereld ten goede te veranderen. Zijn vriend Jee…Lees verder

Over Margaretha van Andel

Margaretha van Andel (Gorinchem, 26 mei 1959) is een Nederlandse schrijfster van jeugdboeken en vertaalster.

Levensloop

Margaretha van Andel werd geboren in een gezin met drie kinderen. Zij groeide op op een boerderij in het Brabantse Andel. Op 12-jarige leeftijd verloor zij haar vader en werden de koeien verkocht. Het gezin bleef op de boerderij wonen. Na de lagere school behaalde zij haar Havo-diploma. Van Andel is getrouwd. Zij woonde met haar man enige jaren in China en Pakistan.

Van Andel begon haar schrijverscarrière met schrijfwedstrijden: korte verhalen voor volwassenen. Die verhalen werden onder meer gepubliceerd in HP/De Tijd en Trouw. Een aantal van haar eerste boeken verscheen onder het pseudoniem Emma van Andel. Naast kinderboekenschrijver is zij vertaalster. Zij vertaalde onder meer De tovenaar van Oz van L. Frank Baum, voor Lemniscaat (2019).

Verhalen van de Fladdertak (2022) staat in 2022 op…Lees verder op Wikipedia