Dvd
Nederlands
Kruimeltje, een straatjongen uit Rotterdam, haalt samen met zijn hond Moor allerlei streken uit. Hij loopt weg uit het gesticht voor verwaarloosde kinderen om zijn vader te zoeken
Onderwerp
Weeskinderen
Titel
Kruimeltje / scen. en regie Maria Peters
Regisseur
Maria Peters
Naar het werk van
Chris Van Abkoude
Componist
Jochem Fluitsma Henny Vrienten Eric Van Tijn
Acteur
Ruud Feltkamp
Taal
Nederlands
Uitgever
Buena Vista Home Entertainment, 2000
1 dvd-video
Oorspr. opname
1998
Speelduur
119 min.
Aantekening
Nederlands gesproken Ondertiteling: Nederlands voor slechthorenden
EAN
8711875920349

Besprekingen

Speelfilm uit 1999 naar het klassieke boek uit 1923 van Chris van Abkoude door Maria Peters (Pietje Bell, Afblijven). In de hoofdrollen spelen Ruud Feltkamp (later te zien in Kees de Jongen), Hugo Haenen en Thekla Reuten. Kruimeltje is een tien jaar oud Rotterdams weesjongetje dat allerlei kattekwaad uithaalt. Samen met zijn hond Moor gaat hij op zoek naar zijn vader. De film werd genomineerd voor een Gouden Kalf voor beste film, beste regie en beste scenario. Hans Beerekamp (NRC 8-12-'99) prijst de kwaliteit van de bijrollen en de filmmuziek. 'Kruimeltje is een moedige poging om een familieklassieker te maken, en getuigt van veel fantasie en doorzettingsvermogen. (...) Het is onschuldig en nostalgisch vertier, dat vaak balanceert op de rand van oubolligheid, net als het proza van Van Abcoude.' Jann Ruyters (Volkskrant 9-12-'99): '(...) een vrolijk-nostalgische kerstfilm, vele malen genoeglijker dan Dickens' 'Scrooge' en minder moralistisch. (...) Het is een film vol sentimentele en g…Lees verder

Over Maria Peters

CC BY 3.0 - Foto van/door Roel Wijnants

Maria C. Peters (Willemstad (Curaçao), 30 maart 1958) is een Nederlandse filmproducente, filmregisseuse en scenarioschrijfster. Hiernaast is zij een van de grondleggers van de Shooting Star Filmcompany.

Peters studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar kandidaatsexamen studeerde ze aan de Nederlandse Filmacademie waar ze in 1983 examen aflegde met de (korte) speelfilm Alle vogels vliegen.

In de jaren na haar examen werkte Maria Peters mee aan diverse producties, zoals Abel (1986), Honneponnetje (1988) en De orionnevel (1987).

In 1987 richtte ze samen met haar man Dave Schram en Hans Pos de filmproductiemaatschappij Shooting Star Filmcompany op die aan de Prinsengracht in Amsterdam werd gevestigd.

Peters is de moeder van de acteurs Quinten en Tessa Schram.

Regie