Als de nacht valt

Marieke Nijkamp (auteur), Maren Mostert (vertaler)
Emerson, Logan en Grace (ik-personen) zijn opgenomen in Hope, een gesloten jeugdinrichting. Als op een dag al het personeel verdwenen is, blijkt dat er een dodelijk virus heerst. De buitenwereld is in lockdown. De jongeren moeten samenwerken, maar kunnen ze elkaar vertrouwen? Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Als de nacht valt
Auteur
Marieke Nijkamp
Vertaler
Maren Mostert
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
At the end of everything
Uitgever
Amsterdam: HarperCollins, 2022
334 p.
ISBN
9789402709216 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Een groep tieners in een gesloten jeugdinrichting ontdekt dat de bewakers en het andere personeel hen hebben achtergelaten. Een dodelijk virus is uitgebroken, de buitenwereld is in lockdown. De jongeren zijn op zichzelf aangewezen totdat er hulp komt – áls die er komt. Het duurt niet lang voordat het virus ook de instelling binnendringt… Verteld vanuit drie verschillende perspectieven: een meisje dat niet kan praten, een non-binair personage en een meisje dat noodgedwongen de leiding op zich neemt. Afgewisseld met telefoongesprekken, updates en informatie over het (fictieve) virus en handgeschreven brieven, verslagen en inventarislijsten. De auteur laat zien hoe het virus de jongeren uit elkaar drijft maar ook hoe sommigen gaan samenwerken en hun grenzen verleggen in een poging te overleven. Spannende, vlot leesbare dystopische YA-roman die verontrustend actueel en herkenbaar is. Originele invulling van de vraag: wie wil je zijn en waar ben je toe in staat in een noodsituatie? De aute…Lees verder

Over Marieke Nijkamp

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Zz9pzza

Marieke Nijkamp is een Nederlandse schrijver van romans voor adolescenten (ook in het Nederlandse taalgebied regelmatig young adult novels genoemd).

Debuut

Begin 2016 verscheen haar debuutroman This is Where it Ends. Er werden meer dan 100.000 exemplaren van verkocht en het stond meer dan een jaar in de bestsellerlijst van de New York Times-bestsellerlijst (categorie young adult). Ze schreef deze roman oorspronkelijk in het Engels en pas later werd deze vertaald in het Nederlands, onder de titel 54 minuten. De roman gaat over een schietpartij op een middelbare school in Amerika. Gedurende ongeveer een uur worden vier hoofdpersonen gevolgd die elk om eigen redenen de schutter vrezen.

In 2021 schreef Nijkamp voor Marvel Comics de miniserie Hawkeye: Kate Bishop.

Persoonlijk leven

Naast haar schrijverschap werkt Nijkamp als ambtenaar bij de …Lees verder op Wikipedia