Boek
Nederlands

Sven en zijn rat gaan naar het Zuiden

Marit Nicolaysen (auteur), Alja Bronswijk (illustrator)
+1
Sven en zijn rat gaan naar het Zuiden
×
Sven en zijn rat gaan naar het Zuiden Sven en zijn rat gaan naar het Zuiden

Sven en zijn rat gaan naar het Zuiden

Marit Nicolaysen (auteur), Alja Bronswijk (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Als Sven heeft besloten om zijn rat mee te smokkelen naar zijn vakantieadres, komt hij in allerlei gekke situaties terecht. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Sven en zijn rat gaan naar het Zuiden / Marit Nicolaysen ; ill. Alja Bronswijk
Auteur
Marit Nicolaysen
Illustrator
Alja Bronswijk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Svein og rotta i Syden
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2001
136 p. : ill.
ISBN
90-5637-345-5

Besprekingen

Voor de derde keer volgen we de nog steeds negenjarige Noorse Sven en zijn tamme rat Meneer Jansen. Het stramien wordt steeds voorspelbaarder. In het tweede boek ging Sven op zomerkamp en smokkelde hij zijn rat mee. Dat zorgde voor heel wat beroering en extra aandacht van de meisjes. Iets gelijkaardigs gebeurt er ook in dit boek. Sven gaat met zijn ouders en broertje op vakantie naar Gran Canaria. Hoewel er eigenlijk een oppas voor Meneer Jansen geregeld was, kan Sven het niet over zijn hart krijgen het diertje achter te laten. De tamme rat speelt het klaar om, verstopt onder Svens trui, de hele vliegreis naar het Zuiden onopgemerkt te blijven. In het hotel krijgt Meneer Jansen een onderkomen in een ladenkast. Hij ontsnapt wanneer zijn aandacht getrokken wordt door een wilde vrouwtjesrat met een heel nest jongen, die onder de vuilnisbakken op de binnenplaats huist... Ook Sven krijgt een vriendinnetje, Melissa, die net als Sven van ratten houdt. De scène waarin de twee het wilde ratje…Lees verder
In de serie 'Sven en zijn rat'* is dit het derde verhaal over de negenjarige Sven en zijn bijzondere huisdier. Als de Noorse familie met vakantie naar het zuiden gaat, besluit Sven zijn rat, meneer Jansen, mee te nemen onder zijn trui. Dat geeft natuurlijk problemen bij de douane en in het vliegtuig. Aardig is de beschrijving van de natuurlijke manier waarop de twee broers met elkaar omgaan. Er ontstaat een 'vakantieliefde' tussen Sven en een meisje en tussen meneer Jansen en een rattenvrouwtje, dat een nest jongen heeft onder de vuilnisbak van het hotel. Spanning over de afloop blijft in het hele verhaal aanwezig. Een grappig, gemakkelijk leesbaar verhaal, voorzien van enkele zwartwitte tekeningen. Vanaf ca. 9 jaar.