Strip
Nederlands

Dirkjan. 16

Mark Retera (auteur)
Eenstrooks ballonstrips.
Extra onderwerp
Strips ; Nederland
Titel
Dirkjan. 16
Auteur
Mark Retera
Taal
Nederlands
Uitgever
[Nederland]: Mandarijn, 2010
45 p. : ill.
ISBN
9789086130085 (paperback)

Besprekingen

De strip 'Dirkjan', wekelijks te lezen in de Veronicagids, staat bol van de absurde humor. Het niveau varieert daarbij van uiterst melig tot gevat. In dit laatst verschenen album staan, naast de bekende korte grappen, ook enkele langere verhalen waarin klassiekers als 'In de ban van de Ring' van J.R.R. Tolkien en 'De naam van de roos' van Umberto Eco worden geparodieerd. Wat Tolkien betreft: men zou deze kunnen samenvatten als: hoe reduceer je drie dikke boeken tot twee pagina's flauwigheid? Misschien is het eerder bedoeld als parodie op de verfilming, maar leuk is toch anders. Hetzelfde geldt voor 'De naam van de roos' waar het quasi-ouderwetse taalgebruik te lang wordt volgehouden. De auteur kan zich beter bij zijn leest houden wat inhoudt dat hij beter de actualiteit belachelijk kan maken. Dan is hij op zijn best. In dit album zijn dat vooral Dirkjan als radio-dj en Bert als chirurg gespecialiseerd in cosmetische ingrepen.

Over Mark Retera

Mark Retera (Eindhoven, 16 mei 1964) is een Nederlands striptekenaar en -scenarist.

Retera studeerde werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven en cognitiewetenschap aan de Katholieke Universiteit Nijmegen voordat hij professioneel tekenaar werd. Retera debuteerde in 1985 met de serie 'Aksieburo Ket' in het tijdschrift 'Lekker Prakken' (oplage 20 exemplaren).

Hij is de auteur van de strip DirkJan die aanvankelijk verscheen in het psychologiestudentenblad Critic, daarna in het Algemeen Nijmeegs Studentenblad, in Iris Stripblad en in SUM, en vervolgens in Sjosji, Veronica Magazine en in negen kranten waaronder Het Parool. Retera tekent ook karikaturen voor onder andere Panorama, en regionale kranten waaronder De Gelderlander en het Nieuwsblad van het Noorden. Ook sommige karikaturen voor 'Café De Wereld', een onderdeel van het televisieprogramma De Wereld Draait Door, zijn door hem getekend.

Retera noemt Gary Larson als degene…Lees verder op Wikipedia