Strip
Nederlands

Dirkjan. 23

Mark Retera (auteur)
Extra onderwerp
HUM, Strips ; Nederland
Titel
Dirkjan. 23
Auteur
Mark Retera
Taal
Nederlands
Uitgever
[Nijmegen]: Mandarijn, 2017
48 p. : ill.
ISBN
9789086130399 (paperback)

Besprekingen

Een nieuw deel in deze stripserie vol absurdistische humor. De niet al te slimme hoofdpersoon, vrijwel steeds uitgedost met een te korte, wijde zwarte broek, een gestreepte trui en kort stekeltjeshaar, krijgt bij zijn belevenissen gezelschap van zijn vriend Bert, een levensgenieter met een passie voor bier en vrouwen. Vaste gast is opa Bokma, een man met een roemrucht familieverleden en originele oplossingen voor alledaagse problemen, terwijl ook de sadistische schoolmeester Van Druten regelmatig de vreugde komt verhogen. De grappen zijn niet aan tijd of plaats gebonden; het ene moment is Bert Dirty Bert, de hardste smeris van de stad; het volgende is hij coach van het Nederlandse vrouwenelftal. Ook smurfen, Batman en Robin, de Joker en de Hulk vervullen bijrollen. Deze strips zijn doorgaans één of twee stroken lang; alleen de laatste pagina's worden gevuld met een langer verhaal, waarin Dirkjan samen met opa Bokma een familiegeheim van Bokma ontsluierd. De strips verschenen eerder on…Lees verder

Over Mark Retera

Mark Retera (Eindhoven, 16 mei 1964) is een Nederlands striptekenaar en -scenarist.

Retera studeerde werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven en cognitiewetenschap aan de Katholieke Universiteit Nijmegen voordat hij professioneel tekenaar werd. Retera debuteerde in 1985 met de serie 'Aksieburo Ket' in het tijdschrift 'Lekker Prakken' (oplage 20 exemplaren).

Hij is de auteur van de strip DirkJan die aanvankelijk verscheen in het psychologiestudentenblad Critic, daarna in het Algemeen Nijmeegs Studentenblad, in Iris Stripblad en in SUM, en vervolgens in Sjosji, Veronica Magazine en in negen kranten waaronder Het Parool. Retera tekent ook karikaturen voor onder andere Panorama, en regionale kranten waaronder De Gelderlander en het Nieuwsblad van het Noorden. Ook sommige karikaturen voor 'Café De Wereld', een onderdeel van het televisieprogramma De Wereld Draait Door, zijn door hem getekend.

Retera noemt Gary Larson als degene…Lees verder op Wikipedia