Strip
Nederlands

Dirkjan. 24

Mark Retera (auteur)
Extra onderwerp
HUM, Strips ; Nederland
Titel
Dirkjan. 24
Auteur
Mark Retera
Taal
Nederlands
Uitgever
[Nijmegen]: Mandarijn, 2018
45 p. : ill.
ISBN
9789086130412 (paperback, Retera) 9789086130405 (paperback, Mandarijn)

Besprekingen

Het 24e deel van deze stripreeks, dus trouwe lezers weten wat ze mogen verwachten. Absurde humor met in de hoofdrol de lummelige, sullige Dirkjan, geflankeerd door de immer op bier beluste Bert die ditmaal de relatie met zijn vriendin Sylvia op het spel zet. Ook andere vaste personages treden op: opa Bokma die onder meer herinneringen ophaalt aan de jachtavonturen met prins Bernhard, de sadistische onderwijzer Van Druten die zijn leerlingen hardhandig het leven zuur maakt, en ook de altijd mopperende Batman en zijn hulpje Robin zijn van de partij. Eénstrooks-ballonstrips, waarin meestal een gag wordt afgerond, maar soms vormen twee of meer stroken samen een kort verhaal. Getekend in een karikaturale stijl en uitgevoerd in kleur. Deze strip verschijnt in verschillende dagbladen en in het Veronica Magazine.

Over Mark Retera

Mark Retera (Eindhoven, 16 mei 1964) is een Nederlands striptekenaar en -scenarist.

Retera studeerde werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven en cognitiewetenschap aan de Katholieke Universiteit Nijmegen voordat hij professioneel tekenaar werd. Retera debuteerde in 1985 met de serie 'Aksieburo Ket' in het tijdschrift 'Lekker Prakken' (oplage 20 exemplaren).

Hij is de auteur van de strip DirkJan die aanvankelijk verscheen in het psychologiestudentenblad Critic, daarna in het Algemeen Nijmeegs Studentenblad, in Iris Stripblad en in SUM, en vervolgens in Sjosji, Veronica Magazine en in negen kranten waaronder Het Parool. Retera tekent ook karikaturen voor onder andere Panorama, en regionale kranten waaronder De Gelderlander en het Nieuwsblad van het Noorden. Ook sommige karikaturen voor 'Café De Wereld', een onderdeel van het televisieprogramma De Wereld Draait Door, zijn door hem getekend.

Retera noemt Gary Larson als degene…Lees verder op Wikipedia