Boek
Engels
Autobiografisch relaas van de Britse schrijver (1949- ) over zijn vader Kingsley, zijn jeugd en zijn schrijversloopbaan.
Onderwerp
Amis, Martin
Extra onderwerp
autobiografieën
Titel
Experience
Auteur
Martin Amis
Taal
Engels
Uitgever
London: Vintage, 2001
401 p., [16] p. pl.
ISBN
0-099-42208-5

Andere talen:

Besprekingen

Een halve eeuw na zijn geboorte (1949) kijkt een van de belangrijkste moderne Engelse romanschrijvers terug op zijn leven. In het eerste gedeelte, 'Unawakened', beschrijft hij associatief, de ervaringen en mensen die hem hebben gemaakt tot wie hij is in 1994, als zijn leven een nieuwe wendig neemt. Zo schrijft hij over het kleurrijke gezin waarin hij opgroeide, met vader Kingsley, de belangrijke romanschrijver, vrienden, zijn zoons, zijn scheiding en zijn tweede huwelijk, zijn ontwikkeling als schrijver en de moord op zijn nichtje Lucy. In deel twee beschrijft hij de drie belangrijkste gebeurtenissen erna: de verschijning van een onbekende, inmiddels al volwassen dochter, de dood van zijn vader en de geboorte van zijn eerste dochter. Dit is geen autobiografie, maar een prachtig boek, dat het persoonlijke ver overstijgt. Amis schrijft indringend, scherp, liefdevol en geestig over belangrijke thema's als dood, liefde, ouder worden, ouders en kinderen. Daarnaast geeft hij een mooi beeld …Lees verder

Over Martin Amis

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Javier Arce ☄

Martin Amis (Swansea, Wales, 25 augustus 1949) is een Britse schrijver. Hij is de tweede zoon van de schrijver Kingsley Amis. Hij studeerde aan de Universiteit van Oxford.

Martin Amis werd vooral bekend door zijn tweede roman Dead Babies uit 1975. De titel van het boek veroorzaakte zoveel opschudding en afkeer dat de uitgeverij de titel veranderde voor de paperback versie in Dark Secrets.

Zijn werk wordt dan ook gekenmerkt door moreel en mentaal geweld. Dit heeft hij gemeen met de schrijversgeneratie uit de jaren vijftig, the Angry Young Men.

Amis experimenteert graag: met vorm, stijl, maar ook inhoud. Hij gebruikt Amerikaans Engels, straat-Engels en dialecten van verschillende minderheidsgroepen in zijn romans.

Van 2007 tot 2011 was hij hoogleraar 'creative writing' aan het Manchester Centre for New Writing van de Universiteit van Manchester.

Zijn afwijzing van en waarschuwingen tegen de radicale islam hebben hem het neolo…Lees verder op Wikipedia