Boek
Nederlands

De weeshuisbende

Martine Kamphuis (auteur), Loes Riphagen (illustrator)
+1
De weeshuisbende
×
De weeshuisbende De weeshuisbende
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Daf (11, ik-figuur) woont al zijn hele leven - eerste helft van de 20ste eeuw - in het burgerweeshuis. Nieuwkomer Ernst vertrouwt de volwassen in het weeshuis niet. Daf en Ernst gaan samen op onderzoek uit. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Weeskinderen, Geheimen
Titel
De weeshuisbende
Auteur
Martine Kamphuis
Illustrator
Loes Riphagen
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2009
200 p. : ill
ISBN
9789044810714

Besprekingen

Daf de Ridder (11, ik-figuur) woont zolang hij zich kan herinneren in het burgerweeshuis, waar hij oorvijgen krijgt, voor straf uren in de kelder wordt opgesloten en de deur van de slaapzaal ’s nachts op slot gaat. Als Daf weer eens ongeoorloofd rondsnuffelt, beluistert hij een geheim gesprek tussen meester Visser en binnenvader Stotijn. Samen met nieuwkomer Ernst gaat Daf op onderzoek uit. Zij ontdekken een gevaarlijk complot en bedenken een plan om het weeshuis te redden. Soepel geschreven, spannend verhaal dat zich afspeelt in Nederland in de eerste helft van de twintigste eeuw en qua stijl en inhoud goed is afgestemd op de beoogde lezer. Jammer dat de verzorgde zwart-witillustraties door hun karikaturale stijl contrasteren met de zorgvuldig beschreven gedachten en emoties van de jongens. Van de auteur verschenen eerder psychologische thrillers voor volwassenen en twee delen van de 'Vlaamse Filmpjes'. Een spannend, historisch avontuur over het leven in een weeshuis, vriendschap en …Lees verder

Over Martine Kamphuis

CC BY 3.0 - Foto van/door Eric van Dijk

Martine Kamphuis (1963) is een Nederlands schrijfster.

Kamphuis studeerde geneeskunde en is werkzaam als psychiater. Ze publiceerde onder andere enkele artikelen met betrekking tot haar vakgebied. In 2006 verscheen haar debuut, de psychologische thriller Vrij. In 2007 bracht Uitgeverij Averbode haar eerste kinderboek uit in de reeks van Vlaamse Filmpjes.

Kamphuis heeft drie zoons, die als proeflezers fungeren voor haar jeugdboeken. Ze won tweemaal de John Flandersprijs. De vertaalrechten van een aantal van haar boeken werden verkocht aan de Duitse uitgever Droemer Knaur.

Bibliografie

Volwassen literatuur
  • 2006 - Vrij (De Arbeiderspers)
  • 2007 - Ex (De Arbeiderspers)
  • 2008 - Kift (De Arbeiderspers)
  • 2008 - Liefste (Kerstverhaal Margriet)
  • 2009 - Ziek (De Arbeiderspers)
  • 2011 - Vakantie (Kort verhaal, in de bundel Verrassing!, De Crime Compa…Lees verder op Wikipedia

Suggesties