Boek
Nederlands

Cowboy Stinky Bill

Martine Letterie (auteur), Annette Fienieg (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Cowboy Stinky Bill en zijn neefje Richard Scheet laten zulke knetterende scheten dat andere mensen ervan flauwvallen. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Cowboys
Leesniveau
AVI 7
Titel
Cowboy Stinky Bill / Martine Letterie ; tek. van Annette Fienieg
Auteur
Martine Letterie
Illustrator
Annette Fienieg
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2001
53 p. : ill.
ISBN
90-276-8898-2

Besprekingen

Als er iets is waarvan kinderen snel de humor inzien, is het boeren en winden laten. Laat iemand in een gezelschap van tienjarigen een flinke ruft, dan ligt iedereen in een kramp van het lachen. Daarom zal dit boekje van Martine Letterie ongetwijfeld menig lachsalvo veroorzaken, want de winden zijn niet van de lucht.

Het motto: "was je handen, poets je tanden en spreek met twee woorden" is zeer besteed aan sheriff Jacques Parfum van het dorp Smell City. "Boeren laten: alleen zacht achter de hand. Winden laten: verboden. Elke week oorsmeer verwijderen, zonder dat iemand het ziet", zijn regels waar alle inwoners zich aan te houden hebben. Dat is allemaal niets voor cowboy Stinky Bill. Hij is door de sheriff ontslagen als straatharker omdat hij een wind liet. Hij woont buiten het dorp en in en rond zijn huisje stinkt het. Nog erger wordt het als zijn neefje Richard Scheet bij hem komt wonen. Van zijn scheten vallen de mensen echt flauw. Oom en neefje maken daar dankbaar gebruik v…Lees verder
Vlot geschreven, grappig boekje over cowboy Stinky Bill en zijn neefje Richard Scheet, die zulke knetterende stinkscheten laten dat andere mensen ervan flauwvallen. Deze "gave" gebruiken ze om banken te overvallen in het wilde westen van Amerika. Maar omdat Bill en Richard natuurlijk geen echte slechteriken zijn, komen ze al gauw weer op het rechte pad en loopt het verhaal goed af. Letterie werkt een aansprekend thema, cowboys en indianen, op een zeer originele manier uit. Ze gebruikt korte, heldere zinnen, die vol speelse woordgrapjes zitten. Het boek bevat verder vrolijke zwartwitillustraties van Annette Fienieg. Vanaf ca. 8 jaar.

Over Martine Letterie

CC BY 2.0 - Foto van/door

Martine Letterie (Amsterdam, 12 december 1958) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie

Martine Letterie groeide op in Voorburg. Haar vader is beeldhouwer Frank Letterie. Na de middelbare school studeerde ze Nederlands in Utrecht. In 1985 studeerde ze af met als hoofdvak Middelnederlandse letterkunde. Na haar studie was ze twaalf en een half jaar lerares Nederlands in Zutphen en Doetinchem op verschillende schooltypen. Ze gaf les aan een mavo, havo, vwo, MEAO en de laatste vier jaar aan een PABO. Daarnaast schreef ze veel schoolboeken en werkt ze mee aan Tikker en Bumper, tijdschriften over jeugdliteratuur.

Van 1991 tot 1993 was ze lid van de Griffeljury. In 1996 verscheen haar eerste kinderboek. En in 1997 stopte Letterie met lesgeven om zich volledig op het schrijven te richten. Ze schrijft voornamelijk historische kinderboeken, die gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen. Een serie boeken …Lees verder op Wikipedia

Suggesties