Boek
Nederlands

Van mij!

Mathilde Stein (auteur), Mies Van Hout (illustrator)
Merel krijgt bezoek van een jong spookje. In het begin wil hij niets delen en niet samen spelen, maar gaandeweg leert hij dat. Prentenboek met kleurrijke platen. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Hebzucht, Spoken
Titel
Van mij!
Auteur
Mathilde Stein
Illustrator
Mies Van Hout
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2006
[28] p. : ill.
ISBN
9789056378622

Besprekingen

Ondanks de duidelijke moraal van het verhaal ? hebberig zijn is niet mooi, niet netjes en maakt eenzaam ? leveren auteur Stein en illustratrice van Hout een prentenboek af waarin het goed toeven is. Het boek roept een huiselijke, behaaglijke sfeer op door het prettige, intieme verhaal en de sfeerondersteunende prenten. De ongecompliceerde, vinnige en heldere taal van Stein vindt een bondgenoot in de kleurrijke, door dikke olieverfmaterie gekenmerkte en wervelende prenten van van Hout.

Samen vertellen ze het verhaal van de 'plotse' ontmoeting tussen een meisje en een spookje. Het spookje ? een bijzonder hebberig exemplaar ? duikt plots op tussen haar lakens. Het meisje vindt het helemaal goed om er onverwachts een bed- en speelkameraadje bij te krijgen. Dat kameraadje moet wél eerst duchtig heropgevoed worden want het tiert bij alles "van mij!" Pas als het meisje besluit om het spookje te negeren, ziet het wezentje de stompzinnigheid van zijn gedrag in. Hij laat zijn "van mij" …Lees verder
Merel krijgt een jong spookje op bezoek. Het is een heel egoïstisch spookje; hij eigent zich alles toe waarbij hij telkens “Van mij!” roept. Hij trekt alle dekens van Merels bed naar zich toe, pakt badspullen van haar af en eet alle boterhammen op. Wanneer hij ook al het speelgoed wil pakken, is Merel het zat. Ze negeert spookje. Vanaf dat moment verandert spookje en wil hij leren delen en spelen met Merel. Dat lukt zo goed dat wanneer er een man aanbelt die een narrig spookje zoekt omdat zijn ouders hem zo missen, Merel zegt dat ze die niet kent. Spookje is echter de volgende ochtend verdwenen. Hij stuurt Merel nog wel een lieve afscheidskaart. Herkenbaar verhaal voor kleuters die nog moeten leren delen en samen spelen. Het laat zich goed voorlezen. Het boek is voorzien van fraaie, kleurrijke, illustraties die soms een dubbele pagina beslaan. Ze vullen het verhaal aan, met name door de gezichtsuitdrukkingen. De tekst is gezet in een letter die niet overal even dik is. Op de aantrekke…Lees verder

Van mij!

Wanneer Merel haar bed in wil, kijkt ze verrast naar een klein wit spookje tussen haar lakens. Ze laat het spookje met alles meedoen, zoals badje nemen, allerlei spelletjes doen in de tuin, ... Al gauw blijkt dat het spookje alles voor zich op eist: het speelgoed, het lekkers. Delen noch spelen kent dit spookje. Er zit voor Merel niets anders op dan verder alleen te spelen. Dit zint het spookje niet en gaandeweg laat Merel het ervaren hoe plezierig samen spelen wel kan zijn. Het wordt zo reuzefijn dat ze ‘s avonds een feestje bouwen, maar de volgende morgen is het spookje verdwenen. Het boek is uitnodigend door de lieftallige illustraties die geanimeerd overkomen en sympathie voor het spookje opwekken. De pasteltechniek die in de achtergrond sterk tot uiting komt, roept een zachte sfeer op. Een leuk verhaal, prettig ingekleed, goed verteld, kernachtige en klare taal die zo helder is dat je het prentenboek zo kunt voorlezen.