Boek
Nederlands

Ook mijn holocaust : een reisverslag van 6 dagen en 35 jaar

Ook mijn holocaust : een reisverslag van 6 dagen en 35 jaar

De Nederlandse schrijver en kunstenaar (1984) blikt terug op zijin jeugd en op het gezin waarin hij opgroeide – een familie die niet ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog was gekomen.
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
Ook mijn holocaust : een reisverslag van 6 dagen en 35 jaar
Auteur
Maurits De Bruijn
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Das Mag Uitgevers, 2020
220 p.
ISBN
9789493168503 (paperback)

Besprekingen

Schrijver en kunstenaar Maurits de Bruijn (1984) groeide op in een gereformeerd gezin in Maasland. Op het eerste gezicht was het een doodnormale en gelukkige familie, maar toch was er meer aan de hand. Zijn moeder, die in 1943 als pasgeboren joodse baby werd weggegeven aan onderduikouders, kampt met angsten en trauma’s. Duidelijk wordt dat de Tweede Wereldoorlog niet bij haar stopte – ook haar zonen zijn door de Holocaust geschonden. Als kind werd Maurits soms nagekeken en 'jood' en 'meisje' genoemd. 'Vaak dacht ik op die momenten, dat is waar ook, ik ben anders, ik hoor er niet bij, zoals een ontmoeting met je spiegelbeeld je kan herinneren aan je nieuwe kapsel.' De Bruijn was twaalf jaar toen hij met zijn vader een zesdaagse reis naar Israël maakte. In die krappe week begon een zelfonderzoek naar zijn identiteit. De tour van destijds is de kapstok van dit literaire non-fictiedebuut.

Moeders monsters

Maurits de Bruijn schrijft over het oorlogstrauma van zijn moeder dat ook het zijne wordt.

Het verhaal van Maurits de Bruijn (1984) kent, net als ieders verhaal, meer dan één begin. Natuurlijk, je geboortedag is een begin, maar niet hét begin, want voordat je het levenslicht ziet zijn er al heel wat kaarten geschud. Wie zijn je ouders? En de ouders van je ouders? Waar komen ze vandaan en waar en onder welke omstandigheden kom jij ter wereld? Het aanwijzen van een begin is daarom onvermijdelijk arbitrair, maar laten we even afspreken dat dit verhaal begint op 25 mei 1943. De dag waarop er een razzia werd gepleegd in de Lepelbuurt in Amsterdam.

Het was op een dinsdag en Marga Minco was onderweg om boodschappen te doen. Ze schrijft erover in 'Het bittere kruid': "De volgende morgen liep ik weer door de Lepelstraat. Zij lag bezaaid met papier. Overal stonden deuren wijd open. Uit verschillende ramen wapperden de gordijnen naar buiten. (...) De winkel van de slager, waar ik de dag tevoren vlees had moeten halen, was leeg. Er was een plank voor de d…Lees verder