Boek
Nederlands
Dit boek wordt beschouwd als de beste Belgische literaire getuigenis over de Eerste Wereldoorlog. Max Deauville - pseudoniem voor de Brusselse Franstalige dokter Maurice Duwez - beschrijft het wedervaren van de gewone piotten vanaf de eerste dagen van het uitbreken van de oorlog tot halverwege 1915, wanneer hij gewond geraakt. Hij beschrijft op een objectieve en afstandelijke manier - maar ook met
Titel
Tot aan de IJzer
Auteur
Max Deauville
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Jusqu'a l' Yser
Editie
1
Uitgever
Roeselare: Roularta, 2011
301 p. : ill.
ISBN
9789086794133 (hardback)

Over Max Deauville

Max Deauville, schrijversnaam voor Maurice Duwez, (Elsene, 31 augustus 1881 – Elsene, 1 februari 1966) was een Belgische schrijver.

Levensloop

Hij was een Franstalige dokter uit het Brusselse die al voor de Eerste Wereldoorlog literair werk publiceerde.

Toen in 1902 de echtgenote van Charles-Victor de Spoelberch overleed, nam deze Deauville als zijn secretaris. Die zijn vader, Victor Duwez, was zijn huisarts geweest.

Tijdens de inval van Duitsland in 1914 nam Max als bataljonarts deel aan de terugtrekking van het Belgische leger. Tot november 1915 bevond hij zich in de eerste linie van de sectoren Diksmuide, Lo en Lizerne. Zijn relaas over die periode verscheen in 1917 bij een Parijse uitgever als Jusqu'à l'Yser, in het Nederlands vertaald als Tot aan de IJzer in 2011. Eerder verscheen van hem in het Nederlands De modder van de Westhoek.

BibliografieLees verder op Wikipedia