Boek
Nederlands
Titel
Stiller : roman
Auteur
Max Frisch
Vertaler
Margot Klaarhamer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Stiller
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Van Gennep, 2013 | Andere uitgaves
414 p.
ISBN
9789461641663 (paperback)

Besprekingen

Stiller is een Zwitserse beeldhouwer die voor de Russen zou hebben gespioneerd en in de gevangenis terechtkomt. In zijn celdagboek ontkent hij stellig Stiller te zijn. Hij heet Jim White en komt uit de VS, waar hij drie moorden zou hebben gepleegd. Hij vertelt prachtige sterke verhalen. Frisch' meesterwerk gaat over vluchten als een vorm van moord. Stiller/White is zijn huwelijk met een balletdanseres ontvlucht om in Amerika opnieuw te beginnen. Maar hij zit vol misleiding en zelfmisleiding. Zijn vrouw betaalt de borg voor hem. Aarzelend en tastend krijgen zij een nieuwe band, die echter uitloopt op de dood van zijn vrouw. Frisch' sensationele roman vertelt vanuit wisselende gezichtspunten, o.a. de partijdige officier van justitie. Wat moet de lezer geloven? Meesterwerk van de Zwitserse schrijver (1911-1991). Kleine druk.

Over Max Frisch

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door
Metzger, Jack

Max Frisch (Zürich, 15 mei 1911 – aldaar, 4 april 1991) was een Zwitsers architect en romanschrijver.

Biografie

Frisch wordt geboren als zoon van de architect Franz Bruno Frisch en Karolina Bettina Wildermuth. Tijdens zijn schooldagen begint Max al met het schrijven van korte toneelstukken die nooit echt gespeeld worden. In 1930 schrijft Max zich in aan de Universiteit van Zürich om daar Duitse literatuur en kunstgeschiedenis te studeren.

Zijn eerste roman verschijnt uiteindelijk in 1934 en heet Jürg Reinhart en wordt in 1936 opnieuw uitgegeven als Die Schwierigen. Andere bekende prozawerken zijn Homo faber uit 1957 en Mein Name sei Gantenbein uit 1964. In 1936 schrijft Max zich in voor de Architectenopleiding aan de Hogeschool van Zürich en studeert 5 jaar lang om in 1941 zijn diploma in architectuur te behalen.

Tot de verplichte schoollectuur in Duitsland behoort zijn toneelstuk Ando…Lees verder op Wikipedia