Boek
Nederlands

Het rode kippetje : zes dierenverhalen

Max Velthuijs (auteur)
+1
Het rode kippetje : zes dierenverhalen
×
Het rode kippetje : zes dierenverhalen Het rode kippetje : zes dierenverhalen

Het rode kippetje : zes dierenverhalen

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Bundel met zes fabels, gei͏̈llustreerd met schilderingen in heldere kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Bevat
Extra onderwerp
fabels
Titel
Het rode kippetje : zes dierenverhalen
Auteur
Max Velthuijs
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2017
158 p. : ill.
ISBN
9789025872403 (hardback)

Besprekingen

Herdruk van een kloeke bundeling van zes fabels van Max Velthuijs. Vijf van de fabels ('De eend en de vos', 'De beer en het varkentje', 'De olifant en de krokodil', 'Krokodil en het meesterwerk' en 'Trompet voor olifant') verschenen eerder als los prentenboek. Alleen het titelverhaal was bij de oorspronkelijke druk nieuw; dat is later ook los uitgegeven. Deze fabel schittert van herhaling: de kat, de hond en de eend weigeren categorisch te helpen bij het zaaien, wieden, oogsten, malen en bakken van het graan. Dus eet het rode kippetje het brood ook alleen op. Ook de andere fabels gaan over hard werken en lui zijn, listen en vriendschap. Velthuijs' veelbekroonde stijl is bekend: aangeklede dieren in heldere kleurvlakken, omkaderd door een gekleurde lijst of soms vrijstaand. De licht moraliserende verhalen ademen een vriendelijke sfeer. Hoewel Kikker ontbreekt, zijn de zes verhalen natuurlijk een ideale aanwinst. Verzorgde vierkante uitgave op stevig wit papier. Vanaf ca. 4 jaar.

Over Max Velthuijs

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Bert Verhoeff / Anefo

Max Velthuijs (Den Haag, 22 mei 1923 – 25 januari 2005) was een Nederlandse schrijver en tekenaar van kinderboeken.

Biografie

Na het doorlopen van de Handelsschool in Den Haag volgde Velthuijs in 1944 korte tijd de opleiding grafisch ontwerp aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. In het schooljaar 1945-1946 studeerde hij kosteloos aan de KABK in Den Haag. Rond 1950 maakte hij een aantal stofomslagen voor boeken, onder meer van Willem van Iependaal. Lange tijd was hij werkzaam in de reclame. Vanaf 1962 maakte hij zijn eerste illustraties voor kinderboeken. Hij won met zijn vroegere werk twee keer een Gouden Penseel voor zijn illustraties bij Het goedige monster en de rover (1977) en voor Klein mannetje vindt het geluk (1986).

Max Velthuijs brak nationaal en later ook internationaal door met de boeken over Kikker. Zijn eerste Kikkerboek, Kikker is verliefd dat in 1989 verscheen, werd in een twi…Lees verder op Wikipedia