Boek
Nederlands

Kikker is bang

Max Velthuijs (auteur)
+1
Kikker is bang
×
Kikker is bang Kikker is bang

Kikker is bang

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
's Nachts in bed is Kikker zo bang voor alles wat hij hoort dat hij naar Eend loopt, maar daar is het ook al niet pluis. Prentenboek met fraaie, eenvoudige illustraties in kleur. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Bang zijn
Extra onderwerp
kikkers, prentenboeken
Titel
Kikker is bang
Auteur
Max Velthuijs
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2017 | Andere uitgaves
[22] p. : ill.
ISBN
9789025868406 (hardback)

Besprekingen

Een Kikker-avontuur, oorspronkelijk uit 1994. Kikker hoort 's nachts vreemde geluiden en rent doodsbang naar Eend. Samen kruipen ze in bed, maar ook daar denken ze spoken en enge monsters te horen, dus op naar Varkentje. Uiteindelijk vallen ze daar gedrieën in diens bed in slaap. Als Haas de volgende ochtend Kikker niet thuis treft, rent hij angstig naar Eend. Ook daar staat de deur open maar is Eend nergens te bekennen. Als op zijn harde kloppen op de deur van Varkentje aanvankelijk ook niemand reageert, wordt Haas op zijn beurt bang... De auteur/illustrator weet ook in dit prentenboek feilloos een gemoedstoestand weer te geven in tekst (geen woord te veel) en goed getroffen beeld, in de bekende omkaderde 'schilderijtje' in warme kleuren. Uitgave die zijn waarde blijft behouden. Heruitgave in royaal formaat (ruim A4), geschikt om voor te lezen aan groepen. Vanaf ca. 4 jaar.

Kikker is bang

Kikker ligt stijf van angst in zijn bed. Hij hoort vreemde geluiden en denkt dat er iemand onder zijn bed ligt. Hij rent vlug naar het huis van Eend en vertelt dat het spookt in zijn huis. Eend is niet bang en Kikker mag bij haar blijven slapen. Maar opeens hoort ook zij dat er iets krast over het dak. Nu worden ze beiden bang en ze rennen samen het bos in. Ze bonzen op de deur van Varkentje, die erg met hen moet lachen. Nu liggen ze gezellig met zijn drieën in Varkentje zijn bed. Varkentje hoort ook geluiden van buiten maar gelukkig zijn ze samen. Pas tegen de ochtend vallen ze in een diepe slaap. Haas, die voorbij Kikkers huisje loopt, ziet de deur open staan en vindt dit verdacht. Hij rent naar het huis van Eend en vindt daar ook niemand. Haas is bang dat er iets ernstigs is gebeurd. Dit prachtige boek over angst en geborgenheid is aan zijn 24e druk toe. De stijl en de kleuren van de illustraties van Max Velthuijs blijven de kinderen boeien. Groot formaat ditmaal, reuzefijn!

Lees verder

Kikker is bang

Max Velthuijs is niet meer, maar Kikker, één van zijn beroemdste creaties, blijft verder leven. Alweer in een groot formaat. In deze feesteditie wordt de lezer zowel in woorden als beelden geconfronteerd met angst. Stijf van angst ligt Kikker in zijn bed te luisteren naar vreemde geluiden. Overtuigd dat er een spook onder zijn bed verborgen zit, vlucht hij naar Eend. Dicht tegen het warme lijf van Eend aan vergeet hij zijn angst. Echter niet voor lang, want het kleinste geluid wordt gekoppeld aan de vreselijkste monsters. Samen vluchten ze naar Varkentje. Met z’n drieën in het grote bed, luisteren ze naar enge geluiden uit het donkere bos. Maar gelukkig hebben ze elkaar en roepen ze om ter hardst dat ze niet bang zijn. Deze angst lijkt overwonnen en uitgeput vallen ze in een diepe slaap. Dan is het de beurt aan Haas om bang te zijn. Wanneer hij ’s ochtends zowel het huis van Kikker als dat van Eend leeg aantreft, maakt hij zich grote zorgen. Angstig rent hij in de richting van Varkent…Lees verder

Over Max Velthuijs

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Bert Verhoeff / Anefo

Max Velthuijs (Den Haag, 22 mei 1923 – 25 januari 2005) was een Nederlandse schrijver en tekenaar van kinderboeken.

Biografie

Na het doorlopen van de Handelsschool in Den Haag volgde Velthuijs in 1944 korte tijd de opleiding grafisch ontwerp aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. In het schooljaar 1945-1946 studeerde hij kosteloos aan de KABK in Den Haag. Rond 1950 maakte hij een aantal stofomslagen voor boeken, onder meer van Willem van Iependaal. Lange tijd was hij werkzaam in de reclame. Vanaf 1962 maakte hij zijn eerste illustraties voor kinderboeken. Hij won met zijn vroegere werk twee keer een Gouden Penseel voor zijn illustraties bij Het goedige monster en de rover (1977) en voor Klein mannetje vindt het geluk (1986).

Max Velthuijs brak nationaal en later ook internationaal door met de boeken over Kikker. Zijn eerste Kikkerboek, Kikker is verliefd dat in 1989 verscheen, werd in een twi…Lees verder op Wikipedia