Boek
Nederlands

Kikker is bedroefd

Max Velthuijs (auteur)
+1
Kikker is bedroefd
×
Kikker is bedroefd Kikker is bedroefd

Kikker is bedroefd

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Kikker is bedroefd, maar weet zelf niet waarom. Rat probeert hem op te vrolijken, maar dat lukt pas nadat Kikker eens flink heeft uitgehuild. Prentenboek met eenvoudige, expressieve tekeningen in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Extra onderwerp
kikkers
Titel
Kikker is bedroefd
Auteur
Max Velthuijs
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2015 | Andere uitgaves
[28] p. : ill.
ISBN
9789025868932 (hardback)

Besprekingen

Net als in de andere kikkerboeken behandelt Kikker is bedroefd een existentieel thema en doet het dat in een even sobere als veelzeggende vorm. Ook de opbouw is typisch. Bij de aanvang zit Kikker ergens mee, zijn vrienden proberen te helpen. Als dat lukt komt er een apotheose met alle dieren samen waarna er een extraatje volgt. Beertje is de eerste die de droevige Kikker ontmoet, maar hij kan niet helpen. Dat probeert Rat wel, eerst met rare bekken en kunstjes. In het midden van het verhaal lijkt het op een dood punt gekomen: "'Nou weet ik het niet meer', zei Rat teleurgesteld'." Onmiddellijk volgt de wending: "Maar plotseling kreeg hij een idee". Rat haalt zijn viool en speelt een vrolijk lied, zo mooi dat Kikker begint te huilen. En daar gaat Rat dan weer van lachen: "Gekke Kikker". Zijn lach werkt aanstekelijk en al snel lachen ook Eend, Varkentje, Haas en Beertje mee tot ze erbij neervallen. Het sloot loopt uit op een knuffel tussen Beertje en Kikker, die zijn kleine vriend…Lees verder
Kikker is bedroefd zonder dat hij weet waarom. Rat probeert hem uit zijn melancholische gemoedstoestand te halen, met als resultaat dat Kikker een enorme huilbui krijgt bij diens prachtige vioolspel. Dat lucht op! Op het gelach van Rat en Kikker dat daarop volgt, komen alle vrienden af. Dit is het twaalfde en laatste prentenboek over Kikker dat de auteur zelf heeft gemaakt. Zijn prachtig geïllustreerde verhalen, waarvan het eerste in 1989 verscheen, zijn stuk voor stuk absolute toppers. Vanaf ca. 4 jaar.

Over Max Velthuijs

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Bert Verhoeff / Anefo

Max Velthuijs (Den Haag, 22 mei 1923 – 25 januari 2005) was een Nederlandse schrijver en tekenaar van kinderboeken.

Biografie

Na het doorlopen van de Handelsschool in Den Haag volgde Velthuijs in 1944 korte tijd de opleiding grafisch ontwerp aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. In het schooljaar 1945-1946 studeerde hij kosteloos aan de KABK in Den Haag. Rond 1950 maakte hij een aantal stofomslagen voor boeken, onder meer van Willem van Iependaal. Lange tijd was hij werkzaam in de reclame. Vanaf 1962 maakte hij zijn eerste illustraties voor kinderboeken. Hij won met zijn vroegere werk twee keer een Gouden Penseel voor zijn illustraties bij Het goedige monster en de rover (1977) en voor Klein mannetje vindt het geluk (1986).

Max Velthuijs brak nationaal en later ook internationaal door met de boeken over Kikker. Zijn eerste Kikkerboek, Kikker is verliefd dat in 1989 verscheen, werd in een twi…Lees verder op Wikipedia