Boek
Nederlands

Kikker en de horizon

Max Velthuijs (auteur)
+1
Kikker en de horizon
×
Kikker en de horizon Kikker en de horizon

Kikker en de horizon

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Kikker en Rat trekken de wijde wereld in totdat Kikker heimwee krijgt. Prentenboek met kleurige illustraties en enkele regels tekst. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Heimwee, Reizen
Extra onderwerp
prentenboeken, kikkers
Titel
Kikker en de horizon
Auteur
Max Velthuijs
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2009
[28] p. : ill.
ISBN
9789025855154

Besprekingen

Rat gaat op wereldreis en Kikker wil graag mee, maar al gauw blijkt dat het mooier klinkt dan het is en Kikker krijgt heimwee naar huis. Dan besluit Rat om terug te gaan waardoor Kikkers poten vleugels krijgen. Thuis zitten zijn vrienden te wachten met taart. Het harde felgroene kaft toont een prachtige illustratie van Kikker en Rat op weg. De met waterverf geschilderde illustraties zijn helder van kleur en meestal voorzien van een breed kader in aangepaste kleuren. Er is veel op te zien en te benoemen terwijl de illustratie toch overzichtelijk blijft voor jonge lezers die het verhaal zo na kunnen vertellen. Onder de illustraties staan drie tot zes regels tekst in een vrij klein lettertype, met soms lange woorden en pittige woordkeus (bijv. steunde, horizon, heimwee, legt zich ter ruste). Kinderen identificeren zich met Kikker; ze stellen dezelfde vragen, reageren hetzelfde. Het plot is simpel en het eind is altijd 'happy'. Wederom een heerlijk, veilig boek van deze vaak bekroonde aut…Lees verder

Kikker en de horizon

Wanneer Rat op reis vertrekt, wil Kikker met hem mee. Rat vindt hem nog te klein, maar als hij niet lastig is, mag hij toch mee. De twee vrienden trekken samen de horizon tegemoet. Maar het klinkt wel allemaal veel mooier dan het is. Kikker is al snel moe van het stappen: wanneer zouden ze er zijn? Rat wil steeds verder, ze hebben nog niet veel gezien. Kikker kan ’s nachts niet slapen en hij heeft zo ontzettend veel heimwee dat ze uiteindelijk besluiten om terug naar huis te gaan. Kikker is dolgelukkig wanneer hij zijn vrienden weerziet en over zijn avonturen kan vertellen. Eén ding is zeker: het is nergens zo fijn als thuis. Een gevoelvol en herkenbaar verhaal in een klein en handig meeneemboekje. De heldere, kleurrijke prenten zijn weer geweldig, ingekaderd als kleine, maar toch duidelijke schilderijtjes met daaronder een kort stukje tekst in eenvoudige, korte zinnetjes die gemakkelijk begrijpbaar zijn.


Over Max Velthuijs

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Bert Verhoeff / Anefo

Max Velthuijs (Den Haag, 22 mei 1923 – 25 januari 2005) was een Nederlandse schrijver en tekenaar van kinderboeken.

Biografie

Na het doorlopen van de Handelsschool in Den Haag volgde Velthuijs in 1944 korte tijd de opleiding grafisch ontwerp aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. In het schooljaar 1945-1946 studeerde hij kosteloos aan de KABK in Den Haag. Rond 1950 maakte hij een aantal stofomslagen voor boeken, onder meer van Willem van Iependaal. Lange tijd was hij werkzaam in de reclame. Vanaf 1962 maakte hij zijn eerste illustraties voor kinderboeken. Hij won met zijn vroegere werk twee keer een Gouden Penseel voor zijn illustraties bij Het goedige monster en de rover (1977) en voor Klein mannetje vindt het geluk (1986).

Max Velthuijs brak nationaal en later ook internationaal door met de boeken over Kikker. Zijn eerste Kikkerboek, Kikker is verliefd dat in 1989 verscheen, werd in een twi…Lees verder op Wikipedia