Als de ouders van een 19-jarige jongen in een onomkeerbare coma om toestemming worden gevraagd voor orgaandonatie staan ze voor een zware beslissing.
Titel
De levenden herstellen
Auteur
Maylis De Kerangal
Vertaler
Reintje Ghoos Jan Pieter Van der Sterre
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Réparer les vivants
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015
271 p.
ISBN
9789023490654 (paperback)

Besprekingen

Het hart op de juiste plaats

De levenden herstellen, over een harttransplantatie en de wonderen en beperkingen van de geneeskunde is een roman als een levend organisme.

Weinig mensen zijn ervan op de hoogte, maar het hart, universeel symbool voor de liefde, is al geruime tijd door de hersenen onttroond. Die symbolische staatsgreep vond plaats in 1959, toen de dood grondig werd geherdefinieerd. Voortaan was het criterium niet meer hartstilstand, maar het uitvallen van de hersenfuncties. Zo werd de weg vrijgemaakt voor orgaandonatie en transplantatie. Tegenwoordig veranderen er jaarlijks een kleine vierduizend harten van eigenaar.

Op 18 december 2013 werd in Parijs voor het eerst een compleet kunsthart van het type Carmat geïmplanteerd. Krap twee weken na dit medische hoogstandje verscheen De levenden herstellen, het verhaal van een harttransplantatie. De roman van Maylis de Kerangal werd bekroond met menige literatuurprijs en uitgeroepen tot dé revelatie van het jaar. Dat overdonderende succes lag niet alleen aan de uitstekende timing. De schrijfster staat al langer bekend om haar ongebruikelijke aanpak en originele thematiek. Haar vorige,Nai…Lees verder

Deze documentaire roman, praktisch zonder dialogen, vertelt van de emoties, herinneringen, opleiding, het werk, de ambities, het familie- en liefdesleven van elk personage dat op een dag betrokken wordt bij een harttransplantatie: familieleden van de dode, ic- en ok-verpleegkundigen, chirurgen, de nationaal coördinator voor donororganen, de ontvanger en diens familie - een affaire van nog geen twee dagen in een bijna perfect functionerend universum van techniek, wetten en procedures en snel transport. Een surfer is in coma geraakt na een verkeersongeluk, de artsen bij de EHBO weten al snel dat hij het niet zal overleven en zorgen ervoor dat het hart van de hersendode jongeman blijft kloppen. De ouders moeten snel een besluit nemen of zij hem als donor zullen vrijgeven (eigenlijk verplicht in Frankrijk tenzij iemand zijn weigering heeft laten registreren) in een race tegen de tijd. Uiteindelijk stemmen ze in, onder zeer persoonlijke voorwaarden, en beleeft de lezer van dichtbij de waar…Lees verder

Suggesties