Boek
Nederlands

De vloek van Modderkluit

Mazen Maarouf (auteur), Richard van Leeuwen (vertaler)
Een Palestijnse jongen wordt in een dystopische toekomst door de Israëliërs rond geparadeerd in een glazen kubus, als de laatste Palestijn. Ondertussen droomt hij ervan de held Robomicrobe te worden, zodat hij de bacteriën uit zijn zieke zusje had kunnen verwijderen.
Titel
De vloek van Modderkluit
Auteur
Mazen Maarouf
Vertaler
Richard van Leeuwen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Arabisch
Uitgever
Amsterdam: De Harmonie, 2023
79 p.
ISBN
9789463361873 (paperback)

Besprekingen

Fraai mengt Mazen Maarouf fantasie en werkelijkheid.

Vier jaar geleden had de Palestijns-IJslandse schrijver Mazen Maarouf (1978) veel succes met Grappen voor de schutters, een tragikomische verhalenbundel over een jongen wiens vader elke dag wordt gemolesteerd tot hij een goede grap heeft bedacht. Met deze even pijnlijke als absurde vertelling wist Maarouf een plek op de longlist van de Man Booker International Prize te verwerven.

Nu is De vloek van Modderkluit in het Nederlands vertaald, een kleine en letterlijk onnavolgbare novelle over een ik-figuur die opgesloten zit in een glazen kubus omdat hij bedreigd wordt door de Robotbacterie. Ondertussen lezen we dat zijn zusje gestorven is door het eten van vergiftigde guaves en dat zijn grootmoeder liefdevol ruziemaakt met de buurman aan de andere zijde van de Apartheidsmuur.

Fantasie en werkelijkheid lopen voortdurend door elkaar heen, het aantal personages kent geen grenzen en als de hyperbool nog niet bestond, had Maarouf hem uitgevonden. Het boekje stamt uit 2019 maar…Lees verder

Een onconventionele science fiction-achtige novelle over een Palestijnse jongen die wordt vastgehouden in een kibboets. De verteller, een Palestijnse jongen die zijn hele familie verloor, wordt in een glazen kubus gehouden door de Israëlische Ze’ev. Op zijn motor paradeert Ze’ev de jongen als de laatste Palestijn langs de Apartheidsmuur en toont hem aan de burgers van Groot-Israël. Ondertussen droomt de verteller ervan de held Robomicrobe te worden, zodat hij de bacteriën uit zijn zieke zusje had kunnen verwijderen. In indringende en meeslepende stijl geschreven. Voor een breed tot literair lezerspubliek. Mazen Maarouf (1978) is een Palestijns-IJslandse schrijver, dichter en vertaler. Hij debuteerde met ‘Grappen voor de schutters', waarmee hij op de longlist van de Man Booker International Prize terechtkwam. De bundel werd bekroond met de prestigieuze Al-Multaqa Prijs en is inmiddels in meer dan 10 landen vertaald.