Boek
Nederlands

Neerslag van een huwelijk : dagboek 1977-1979

+1
Neerslag van een huwelijk : dagboek 1977-1979
×
Neerslag van een huwelijk : dagboek 1977-1979 Neerslag van een huwelijk : dagboek 1977-1979

Neerslag van een huwelijk : dagboek 1977-1979

Dagboek van de Nederlandse schrijfster (1946) over de jaren 1977-1979.
Titel
Neerslag van een huwelijk : dagboek 1977-1979
Auteur
Mensje Van Keulen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2018
218 p. : ill.
ISBN
9789025452223 (hardback)

Besprekingen

'Schiet op, zielige lul'

Een cynische Mensje van Keulen legt de keerzijde van de seventiesmoraal bloot. Zonder klagerig te worden.

'Ik houd er niet van om over mezelf te schrijven en doe het in dit kreng. Dwangneurose. Gekanker. De eigen smalle wereld.' Dat schrijft Mensje van Keulen (1946) in 1978 over haar dagboek, dat ze dan al ruim twee jaar bijhoudt. Eerder werd daarvan het eerste deel uitgegeven, Alle dagen laat, waarin te lezen valt hoe Van Keulen haar draai als schrijver probeert te vinden na haar succesvolle debuutroman Bleekers zomer.

Er is lof, er is kritiek, maar vooral is er de kliek schrijversvrienden (o.a. Gerrit Komrij, Bibeb, Henk Spaan, Marita Mathijsen, Maarten 't Hart, Maarten Biesheuvel) met wie ze avond na avond doorbrengt in sociëteit Arti et Amicitiae of café de Pels. Daar wordt vergaderd, gedanst, geflirt, gekibbeld en vooral heel veel gedronken. Je vraagt je af hoe die lui ooit aan werken toe kwamen, zo vaak wordt er tot de ochtend doorgezakt.

En als dat een keer niet zo is, dan zijn er wel andere dingen die Van Keulen van het schrijven houden: de was, koken,…Lees verder

Mensje van Keulen heeft in de jaren 1976 tot 1979 een dagboek bijgehouden. Dat over 1976 is al gepubliceerd onder de titel 'Alle dagen laat'. En nu zijn de andere jaren aan de beurt. Die spelen zich ook af in het kunstenaarswereldje in het Amsterdam van die tijd. Veel drank, drugs, sigaren en overspel. Het huwelijk van Mensje en Lon (van Keulen), fotograaf en wetenschapper, is niet geweldig. Hij liegt voortdurend over waar hij heengaat, maar zij weet dat hij vooral naar 'haar' gaat, Naar C, naar Miss Kont, naar dat rotkreng etc. Maar ze blijft naar Lon verlangen en ze wil een kind van hem, hoe onvoorspelbaar hij ook is. Ondertussen komt ze nauwelijks aan werken (schrijven) toe en drinkt en rookt ze door, alleen of met vrienden. Maar ze wordt zwanger en wil scheiden. Aan het eind van het dagboek heeft ze haar nieuwe liefde: haar zoon! Het geheel is zeer leesbaar, ondanks dat het veel van hetzelfde is: Lon, kind, poezen, drank, katers, Miss Kont etc.